Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Filosofie

De dwangmatige dagindeling van Immanuel Kant

Guus Middag bespreekt iedere twee weken in de boekenbijlage een boek dat onopgemerkt is gebleven. Deze week Over mijn lijk van Simon Critchley.

Ik word altijd wat schuw als het over filosofie gaat. Ik ben er te dom voor en kan het al gauw niet meer volgen. Maar dit boek, dat volgens de ondertitel gaat over ‘wat filosofen en hun dood ons leren’, kan ik overal openslaan – en dan blijk ik het niet snel weer weg te leggen.

Wat een verhalen. Ik lees over de laatste zestien jaar van het leven van Freud. Hij had kanker in zijn mond, kaak en verhemelte. Een paar maanden voor zijn dood kreeg hij op zijn wang een stinkend gezwel. Freud was een groot hondenliefhebber en moest toezien hoe zijn lievelingshond, een chowchow, zich toen van hem afkeerde – ‘en ineengekrompen in een hoekje van de kamer bleef zitten’.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 10 - 11. Het hele artikel kunt u hier lezen.