Coalitie Tunesië krijgt vorm (als het aan winnaar Ennahda ligt)

Ennahda stond vandaag media en aanhangers te woord in de hoofdstad Tunis. Ze claimen ongeveer 40 procent van de stemmen te hebben gehaald bij de verkiezingen van gisteren.
Ennahda stond vandaag media en aanhangers te woord in de hoofdstad Tunis. Ze claimen ongeveer 40 procent van de stemmen te hebben gehaald bij de verkiezingen van gisteren. Foto AFP / Lionel Bonaventure

Nu de uitslag van de verkiezingen in Tunesië van gisteren steeds duidelijker komt vast te liggen, durft de meer dan waarschijnlijke winnaar Ennahda al over een coalitie te spreken. Ze zijn “bereid samen te werken met twee seculiere partijen”.

De moslim-fundamentalistische partij denkt ongeveer veertig procent van de stemmen te hebben gekregen. Ook de helft van de emigrantenstemmen gaat naar Ennahda, bleek vanavond uit een telling. Van de 217 zetels die te verdelen zijn, worden er achttien aan emigranten toegewezen. De helft daarvan (negen dus) gaan naar Ennahda. Verwacht wordt dat de binnenlandse stemverhoudingen een soortgelijke verhouding laten zien.

Als het zover is, ligt een samenwerking met twee seculiere partijen - de Congrespartij voor de Republiek (CPR) en Ettakatol - voor de hand, liet een hooggeplaatste van de partij vanavond weten aan persbureau Reuters. “We zijn bereid met die partijen samen te werken, onder het voorbehoud dat hun standpunten niet te ver van de onze liggen en dat ze zelf genoeg stemmen hebben veroverd,” zei Ali Larayd van het uitvoerend comité van Ennahda.

CPR en Ettakatol: centrumlinkse seculiere partijen

De Congrespartij voor de Republiek is een centrumlinkse seculiere partij die opgericht werd in 2001, maar een jaar later verboden werd door het Tunesische regime. Mensenrechtenactivist Moncef Markouzi heeft de partij jarenlang vanuit Frankrijk geleid. Na de val van Ben Ali keerde hij terug naar het land. De CPR wil zich sterk maken voor vrijheden volgens de universele verklaring van de rechten van de mens.

Ettakatol (ook wel FDTL) is een snel groeiende en sterk op vrijwilligers leunende centrumlinkse partij die in 1994 werd opgericht maar pas in 2002 gelegaliseerd werd. De partij legt de nadruk op transparantie en ziet het bestrijden van corruptie als een van de belangrijkste taken. Daarnaast is het een van de weinige partijen die gelijkheid tussen man en vrouw hoog op de agenda heeft staan.

Clinton: verheugd over verkiezingen, nu een transparante regering

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei vanavond dat ze “verheugd” is over de eerste vrije verkiezingen in Tunesië. Het moet volgens haar een “voorbeeld voor de regio” worden en ze riep de partijen op tot het vormen van een transparante regering.