Bomaanslag op flitspaal niet uniek

Een medewerker van de EOD is ernstig gewond geraakt bij een aanslag op een flitspaal. Afkeer tegen de palen uit zich vaker in vandalisme – al dan niet aangespoord door media.

Nederland, Goirle, 31-3-2011 Vandalen hebben een flitspaal omver getrokken en vernield. Foto: Flip Franssen

„Hang er dan een met benzine gevulde autoband omheen, stuk effectiever en veiliger.” Een bezoeker van de website GeenStijl kon gisteren best begrip opbrengen voor de persoon die in Voorschoten had geprobeerd een flitspaal te vernielen. Alleen de manier waarop – met een bom – dat ging wellicht een beetje te ver.

De bewoners van Voorschoten en het zuiden van Leiden werden gisterochtend rond half acht gewekt door een luide knal, gevolgd door geloei van sirenes en het geronk van helikopterwieken. Twee medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en een medeweker van de technische recherche waren gewond geraakt bij het onschadelijk maken van een explosief dat aan een flitspaal was bevestigd. Ze werden door de lucht naar het Leids Universitair Medisch Centrum afgevoerd.

Vanochtend kon het verkeer op de Voorschoterweg, die gisteren de hele dag was afgesloten voor technisch onderzoek, weer gewoon doorrijden. Van de drie gewonden ligt alleen een 44-jarige sergeant-majoor van de luchtmacht nog in het ziekenhuis. Hij heeft zwaar letsel opgelopen, omdat hij zijn helm en een deel van zijn beschermende pak al had uitgetrokken toen het provisorische explosief tot ontploffing kwam.

De flitspaal, die staat bij een stoplicht aan het begin van de bebouwde kom van Voorschoten, is niet beschadigd. De bom, die volgens een voorbijganger rond half vier ’s nachts was bevestigd, was al van de camerakast verwijderd toen hij afging.

Met de aanslag op deze flitspaal, en de ernstige gevolgen voor het personeel van de EOD, heeft het geweld tegen de onvermoeibare hulptroepen van de verkeerspolitie een voorlopig dieptepunt bereikt. De haat die veel automobilisten koesteren jegens de 1.400 flitspalen in Nederland, leidt al jaren tot vandalisme. De bezoeker van GeenStijl is niet alleen.

Soms zijn de acties ludiek. In december 2009 werden in verschillende steden tientallen flitspalen ingepakt met Sinterklaascadeaupapier. Het bleek om een marketingtruc te gaan. Meestal is het protest gewelddadiger. In mei van dit jaar werd een flitspaal in Emmen opgeblazen. De explosie beschadigde enkele ruiten van een woning. Met enige regelmaat worden er palen in brand gestoken, of omver getrokken.

Media spelen graag in op de afkeer jegens flitspalen bij het publiek. Voor het BNN-programma Try before you die reed Yolanthe Cabau van Kasbergen in 2008 een flitspaal kapot. De boete die ze daarvoor kreeg, werd door de omroep betaald.

Jeroen van Inkel, toen dj bij Radio Veronica, riep in 2000 zijn luisteraars op om massaal flitspalen kapot te maken. Zijn oproep kreeg gevolg. Er werd een aantal palen vernield en bij het gebouw van Radio Veronica werd het binnenwerk van een flitspaal bezorgd. Het Openbaar Ministerie gelaste Van Inkel zijn actie te staken. Hij gaf gehoor aan deze eis.

In 2000 begon ook De Tuf-Tufclub haar acties tegen de flitspaal. Deze organisatie van boze automobilisten ageerde onder meer door flitspalen en politieagenten te fotograferen en de foto’s op een website te plaatsen.

Frank Jacobs, de voorzitter van De Tuf-Tufclub, werd in 2003 veroordeeld tot een boete van 2.000 euro en een voorwaardelijke werkstraf wegens het beledigen van de landelijke verkeersofficier van justitie Koos Spee. Jacobs werd in hoger beroep vrijgesproken, maar zijn club werd in 2004 opgeheven, moe van alle juridische procedures.

Politie en het OM hebben een speciale eenheid opgezet om de dader van de aanslag in Voorschoten te vinden. Die hangt een zwaardere straf boven het hoofd dan twee mannen die vorig jaar veroordeeld werden voor het vernielen van flitspalen. In Utrecht werd een boete opgelegd van 8.000 euro, in Amsterdam moest een oververhitte automobilist 30.000 euro betalen.

    • Bart Funnekotter