Bijles is geen handel in angst

Docent Ton van Haperen hekelde de commerciële wildgroei aan huiswerkbegeleiding en examentraining (nrc.next, 18 oktober). Zijn artikel riep veel reacties op. Hieronder een selectie uit de brieven.

Ja, ik werk bij een examentraining waar ik wiskunde geef. En ja, ik ben student. En ja, het is mijn bijbaantje. Maar ik ben verre van „hobbyist” en beperk me ook niet tot ‘hou je mond’ of ‘hier zijn de antwoorden’. Na een intensieve interne training ben ik een soort examenexpert: ik weet wat leerlingen moeten doen om het eindexamen goed te maken. Natuurlijk had de school dit ook kunnen doen maar, gezien de vraag, schiet die daarin tekort.

Ferdy Walvoort

Student applied physics, TU Delft

Het is echt stuitend dat iemand die „handelaren in angst” ervan beticht „geen verstand te hebben van de moeilijke dingen in het schoolvak” en zelf voor de subtiele signalen van de vrije markt op vlucht slaat als een angstig keffertje dat schuilt achter de brede ruggen van de staat. Zou deze ambtenaar zich realiseren dat zijn voorstel tienduizenden mensen van hun inkomsten berooft en een veelvoud daarvan feitelijk verbiedt hun zelf verdiende geld naar eigen inzicht te besteden?

David Frankenhuis

Amsterdam

Wij organiseren bijspijkerkampen voor middelbare scholieren in schoolvakanties. Als vrijwilligersvereniging weigeren wij ons af te laten schilderen als commerciële zakkenvullers.

Wij pretenderen niet beter te zijn dan de leraar op school, wij zijn slechts een aanvulling op het systeem. Het probleem ligt bij een systeem dat jonge mensen wil klaarstomen voor participatie in een kenniseconomie en tegelijkertijd bezuinigt op onderwijs – maar daar kan geen huiswerkbegeleiding tegenop.

Saskia Haitjema

Vereniging Anderwijs, Utrecht

Waar vroeger een ouder thuis klaarstond om kinderen te ondersteunen bij het huiswerk, komen ze nu terug uit school in een leeg huis, overvol met leukere dingen dan huiswerk. Huiswerkinstituten springen hier slim op in en bieden ouders tegen een forse vergoeding de luxe de planning uit te besteden. De ouders kunnen vervolgens na een lange werkdag thuis van een stukje quality time genieten met hun kinderen. Het huiswerk is immers al gemaakt.

Michiel Evers

Student NW&I en bijlesdocent bij Studiekring

Onderzoek van het SCP heeft aangetoond dat Nederlandse scholieren gemiddeld tien uur per week minder in de schoolbanken zitten dan hun Europese metgezellen. Het snel wegwerken van deze verschillen is irrealistisch zolang er niet meer wordt geïnvesteerd in onderwijs en het lerarentekort blijft oplopen. Mocht het onderwijs hier toch in slagen, dan zal de vraag naar huiswerkbegeleiders acuut afnemen.

Lonneke van der Holst en Tim Jansen

Student en huiswerkbegeleider