Beleggers kijken al voorbij de eurocrisis

Beleggers vertrouwen erop dat er een oplossing komt voor de Europese crisis. Het derde kwartaal laat voorlopig positieve resultaten zien.

Wordt vervolgd, bezwoeren de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy gisteravond. Woensdag, zeiden ze, dan volgen concretere plannen. Echt waar.

Zoals verwacht kwam er afgelopen weekend weinig nieuws uit Brussel, waar de Europese regeringsleiders drie dagen met elkaar spraken over een „veelomvattend plan” voor de schuldencrisis. Aanstaande woensdag komen zij opnieuw bijeen op een extra eurotop, en dan moet duidelijk worden hoe de regeringsleiders het Europese noodfonds willen uitbreiden, hoe zij een Grieks faillissement willen voorkomen en hoe zij ervoor zorgen dat de banken meer geld in kas krijgen om financiële klappen te kunnen opvangen.

Dat zou je, eufemistisch, een uitdaging kunnen noemen. Desalniettemin blijven beleggers erop vertrouwen dat de Europese leiders met een oplossing voor de crisis komen, zo werd ook vanochtend weer duidelijk. De Amsterdamse beurs begon de week met een kleine winst van 0,5 procent. De Midcap-index steeg 0,6 procent. Ook andere Europese beurzen gingen licht omhoog: de beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,4 en 0,8 procent.

Elders in de wereld reageren beleggers eveneens optimistisch op het aanstaande akkoord over de crisisaanpak in Europa. De Nikkei-index in Tokio sloot vandaag 1,9 procent hoger. Afgelopen vrijdag stegen de graadmeters in New York al tot de hoogste standen sinds begin augustus: de Dow Jonesindex sloot 2,3 procent hoger, de Nasdaq steeg 1,5 procent.

De aandacht voor de eurocrisis doet, ten onrechte, bijna vergeten dat het nog steeds kwartaalcijfer-seizoen is. Nadat chipmachinefabrikant ASML bijna twee weken geleden het spits had afgebeten met de presentatie van zijn derde kwartaalcijfers – en trots een winstgroei van 30 procent bekendmaakte – komt er deze week weer een stroom aan kwartaalcijfers voorbij.

Vanochtend, voor de opening van de Amsterdamse beurs, was het de beurt aan TomTom, de fabrikant van navigatieapparatuur, en aan de BinckBank. De internetbroker heeft in het derde kwartaal, zoals verwacht, een fors hogere winst geboekt. Door de crisis zijn de beurzen beweeglijker en gaan klanten meer handelen. De nettowinst van Binck kwam uit op 10,8 miljoen euro, twaalf procent meer dan een jaar eerder en zeventig procent meer dan in het tweede kwartaal. Het aantal gerealiseerde beurstransacties was ten opzichte van vorig kwartaal 38 procent gestegen en bedroeg 2,735 miljoen. Een record. En ruim boven de gemiddelde verwachting van analisten, die uitgingen van 2,535 miljoen.

Verder komen de AEX-bedrijven KPN, Heineken, uitzendconcern Randstad en Shell deze week met hun derdekwartaalcijfers. Randstad presenteerde afgelopen zomer voor de vijfde achtereenvolgende keer dubbele groeicijfers. Telecombedrijf KPN kampt met gedwongen tariefsdalingen en een dalende omzet. Met Shell gaat het daarentegen wel goed, vanwege de hoge olieprijzen.

Hoge grondstofprijzen brengen andere bedrijven juist in moeilijkheden. Zoals voedingsmiddelenbedrijf CSM, dat donderdag zijn kwartaalcijfers naar buiten brengt. Twee weken geleden gaf het bedrijf voor de tweede keer in drie maanden een winstwaarschuwing af. De fors hogere grondstofprijzen kostten het concern in de eerste helft van dit jaar bijna een kwart miljard euro extra. Die kosten werden doorberekend aan de consument en dat leidde tot minder verkoop.

Ook bierproducent Heineken kampt met de stijging van de energie- en grondstofprijzen. Begin dit jaar verwachtte het concern dat de prijs van een Heinekenbiertje dit jaar met 2 à 3 procent zou stijgen. Beleggers en analisten schrokken eind augustus van het halfjaarbericht van de bierbrouwer, met daarin een verkapte winstwaarschuwing: een nettowinstgroei van nul.

Woensdag zal blijken of de vooruitzichten voor Heineken nog even verontrustend zijn.