Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Banen weg bij TomTom - vijftig procent meer winst

Tomtom gaat banen schrappen als onderdeel van een reorganisatie die vijftig miljoen euro aan kostenbesparingen moet opleveren. Dat maakte de onderneming vandaag bekend bij de kwartaalcijfers. Ontslagen bij het bedrijf met 3500 werknemers worden niet uitgesloten. Hoeveel banen verdwijnen moet eind dit jaar bekend worden, meldt persbureau Novum.

Aan het einde van het jaar maakt Tomtom meer details bekend over de reorganisatie. De onderneming wil zich aanpassen aan de veranderde markt van autonavigatiesystemen. Door de opkomst van gratis navigatie worden steeds minder losse navigatiekastjes verkocht. De omzet behaald uit consumentenverkoop daalde in het derde kwartaal dan ook met 23 procent.

Focus op inbouwsystemen en software

Tomtom wil zich daarom meer richten op de inbouw van systemen in auto’s en op de verkoop van ‘content en services’. In die sectoren wist de onderneming in het afgelopen kwartaal respectievelijk 43 en 19 procent meer omzet te behalen. De verkoop van navigatiekastjes aan consumenten maakte echter nog een overgroot deel van de omzet uit.

In het derde kwartaal boekte Tomtom een tien procent lagere omzet van 336 miljoen euro. Geholpen door lagere kosten en valutaschommelingen boekte de onderneming wel een vijftig procent hogere nettowinst. De winst bedroeg 29 miljoen euro, van 19 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

De fabrikant van navigatieapparatuur verwacht voor heel 2011 aan de bovenkant van de eerder afgegeven vooruitzichten uit te komen. Tomtom rekent voor het hele jaar op een omzet van tussen de 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro. De winst per aandeel zal tussen de 0,25 euro en 0,30 euro uitkomen