AZ loopt uit op PSV en FC Twente

AZ heeft zijn koppositie in de eredivisie met een thuisoverwinning op Roda JC (1-0) verder verstevigd. Concurrenten als FC Twente, PSV, Feyenoord, Vitesse en Ajax verspeelden allemaal punten. De ploeg uit Alkmaar staat na tien speelronden op 25 punten en is tot dusver de revelatie van de eredivisie.

AZ dankte zijn achtste overwinning van het seizoen opnieuw aan Rasmus Elm. De Zweedse international schoot in één keer raak uit een hoekschop. Het doelpunt werd goedgekeurd op aanwijzen van de grensrechter, die goed had gezien dat Roda-speler Jimmy Hempte de bal achter de lijn had weggetrapt. Mark-Jan Fledderus van Roda kreeg in de ontstane tumult een tweede gele kaart wegens protesteren.

Met een man meer kreeg AZ nog een handvol grote kansen op een tweede doelpunt. Pontus Wernbloom en Jozy Altidore zagen beiden een treffer wegens buitenspel afgekeurd worden. De zege van AZ kwam niet meer in gevaar. Het vermoeide Roda kon geen vuist meer maken. AZ speelt zondag een uitwedstrijd tegen Heracles, de oude club van succestrainer Gertjan Verbeek.

PSV leed gisteren voor de vierde keer dit seizoen puntenverlies. De Eindhovense ploeg bleef in Arnhem tegen Vitesse op 1-1 steken. PSV kwam door een doelpunt van Tim Matavz nog wel op een voorsprong, maar moest na een uur spelen toezien hoe Wilfried Bony voor de gelijkmaker zorgde.

PSV zag door het gelijkspel de achterstand op AZ oplopen tot vier punten en deelt de tweede plaats met FC Twente. Zaterdagavond spelen FC Twente en PSV tegen elkaar in Enschede. Vitesse, dat dit seizoen in het eigen Gelredome nog geen wedstrijd heeft verloren, staat net achter Feyenoord op de vijfde plaats.

Jan Wouters ging bij zijn rentree als hoofdtrainer van FC Utrecht zaterdagavond in Nieuw-Galgenwaard pijnlijk met 4-1 onderuit tegen Heerenveen. Oudassistent Wouters werd afgelopen week aangesteld als opvolger van de opgestapte Erwin Koeman. De 51-jarige Wouters hoopt in ieder geval dit seizoen als hoofdtrainer van FC Utrecht te kunnen afmaken.

VVV behaalde zaterdagavond de eerste seizoenszege. Voor eigen publiek won de Venlose club met 4-1 gewonnen van middenmoter RKC.