Argentinië kiest meer Kirchner en kirchnerismo

Met een historisch grote marge is Cristina Fernández de Kirchner gisteren herkozen als president van Argentinië. In haar overwinningstoespraak beloofde Kirchner het economische model van haar man voort te zetten, de vorig jaar overleden oud-president Néstor Kirchner (2003-2007).

Door miljarden in de economie te pompen heeft het echtpaar Kirchner de Argentijnse schuldencrisis van 2001 laten volgen door jaren van sterke groei. Volgens critici is dit stimuleringsbeleid echter onhoudbaar.

Cristina Kirchner won gisteren meer dan de helft van de stemmen, waardoor een tweede verkiezingsronde overbodig is. Haar jaren als first lady meegeteld, zit Kirchner aan het eind van haar nieuwe termijn twaalf jaar in het presidentiële paleis, het Casa Rosada.

De overwinning van Kirchner betekent een zege voor het kirchnerismo, de centrum-linkse peronistische stroming vernoemd naar Cristina en haar man. In het Kirchner-model worden hoge exportheffingen op Argentijnse goederen gebruikt om inkomens te verhogen, banen te scheppen en armoede te bestrijden.

Boeren en grote, internationaal opererende bedrijven zijn niet blij met het model, maar het is ongekend populair onder gewone Argentijnen. De afgelopen jaren groeide de economie met 8 tot 9 procent en is het inkomensverschil tussen de rijken en de armen nagenoeg gehalveerd.

Een deel van de stemmen had Cristina Kirchner te danken aan kiezers die loyaal zijn aan haar man. In haar toespraak gisteren memoreerde de weduwe Kirchner, zoals altijd in zwarte rouwkleding, aan haar man, de „grote grondlegger van deze overwinning”.

Net als Néstor Kirchner kreeg Cristina steun van jonge kiezers. Veel jongeren zagen hun dromen vervliegen door de crisis van 2001, maar kregen nieuwe hoop door het Keynesiaanse beleid van de Kirchners. Vooral de peronistische jongerenbeweging La Cámpora – in 2003 opgericht door zoon Máximo Kirchner – spande zich in voor de herverkiezing van Cristina Kirchner.

De winnaar van de tweede plek, de eveneens linkse Hermes Binner, wees tijdens zijn campagne op de gevaren van het kirchnerismo. Volgens Binner, die gisteren 17 procent van de stemmen kreeg, is Argentinië kwetsbaar als er een nieuwe wereldwijde recessie uitbreekt.