Amerikanen op zwarte lijst van het Kremlin

Rusland heeft zaterdag een nog onbekend aantal Amerikanen persona non grata verklaard. Het gaat om een vergeldingsactie voor een maatregel die de Verenigde Staten eerder dit jaar namen.

Washington stelde in juni een inreisverbod in voor ruim zestig Russische overheidsfunctionarissen, onder wie politieagenten, officieren van justitie, belastinginspecteurs en gevangenisartsen- en directeuren.

Het deed dat naar aanleiding van de dood van de Russische jurist Sergej Magnitski, die in 2009 stierf in een Moskouse cel als gevolg van medische verwaarlozing en mishandeling. Magnitski had een grote fraudezaak ontdekt door Russische ambtenaren, maar werd daarop door diezelfde ambtenaren van fraude beschuldigd en in de cel gestopt.

Maar de maatregel leidde tot grote irritatie in Moskou, en dat komt nu met tegenstappen. Het is nog onduidelijk welke Amerikanen het verbod betreft, maar volgens Moskou gaat het om personen die in verband worden gebracht met misdaden tegen Russische burgers en schendingen van mensenrechten in het algemeen.

Rusland waarschuwde gisteren dat de zwarte lijst mogelijk nog uitgebreid wordt, als Washington niet terugkomt op zijn „visumconfrontatie” met Rusland. De laatste tijd was juist sprake van een verbetering van de betrekkingen tussen de landen.

De VS waren het eerste land dat een visumverbod instelde. Het Nederlandse parlement nam in juni unaniem een motie aan die opriep tot identieke e stappen. Het is echter onwaarschijnlijk dat minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken gevolg geeft aan die motie. (AFP)