ABN Amro durft de stap naar wereldmarkt weer te zetten

Het genationaliseerde ABN Amro heeft zijn wereldwijde bankactiviteiten uitgebreid met energie-, grondstof-, en transportactiviteiten, kortweg ECT-activiteiten. Dat maakte de bank vandaag bekend.

ABN Amro heeft een nieuw kantoor geopend in Dallas en is ook van plan het komende jaar kantoren gericht op ECT-activiteiten te openen in Moskou en Shanghai. Daarnaast worden de in dat kader de operaties in Sao Paulo verder uitgebreid.

De bank kan met de uitbreiding van de ECT-activiteiten wereldwijd diensten leveren aan klanten voor de sectoren grondstof, trade finance, scheepvaart, olie en gas. Daarnaast wil het de afstand tot de klant verkleinen.

Voor de verkoop van ABN Amro in delen aan Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander was de bank al een belangrijke Europese speler op de wereldmarkt.

Ook op overnamepad

Binnen de eurozone wil ABN Amro beleggingen overnemen van banken die behoefte hebben aan kapitaal. Dat meldt The Financial Times vandaag op basis van een interview met bestuursvoorzitter Gerrit Zalm. De voormalige minister van Financiën zegt in de krant dat hij inmiddels “met bijna iedereen” van zijn Europese concurrenten heeft gesproken over het idee.

“We zijn goed gekapitaliseerd en bevinden ons in een positie dat we niet kleiner hoeven te worden. We hebben zeker belangstelling in de overname van portefeuilles. ABN Amro zal zich voornamelijk focussen op nichemarkten. We willen alleen internationale activiteiten ontwikkelingen in gebieden waar we denken de topbanken te kunnen verslaan.” - Gerrit Zalm, ABN Amro.