28 en vrij

Rick Hekman studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn eindexamenjaar wilde hij iets doen met privacy: waarom geven mensen zich zo bloot op internet? En hoe ver gaan mensen in het vertellen over zichzelf? Zo kwam hij bij de vraag wat voor hemzelf privacy betekende en hoe hij daar fotografisch iets over kon vertellen. Het onderwerp werd het vrijgezellenbestaan, gevisualiseerd in het boek Rick 28 jaar vrijgezel. Hij maakte er in eigen beheer honderd exemplaren van.

Hekman: „Ik begon met het fotograferen van andere vrijgezellen maar ik liep erin vast, want het lag te ver af van mijn uitgangspunt. Toen ben ik in mijn eigen fotoarchief gedoken en vond vakantiefoto’s van de laatste jaren. Daarin zag ik precies wat ik bedoelde.”

Hij legt uit: „Als kijker word je meteen geconfronteerd met mij, maar ook met het verhaal van de vrijgezel. Op veel foto’s zie je een lege plek naast mij, of ik leg juist een arm om een meisje – dat is eigenlijk een fotografisch verlangen naar het hebben van een relatie.” Rick benadrukt dat er natuurlijk ook wel een ironische kant aan zit. „Iedereen herkent de twee slavinken die je koopt in de supermarkt, terwijl je er maar één nodig hebt. Wat doe je: invriezen of maar meteen meebakken en opeten? Of de zalf die je van de dokter elke dag op je rug moet smeren.”

Is het zielig als je vrijgezel bent? Rick: „Nee, helemaal niet. In het boek gaat het om het spelen met clichés. Die heb op mijn eigen manier verbeeld. In het dagelijks leven word je hier soms mee geconfronteerd.”

In het boek staat ook een aantal lovende citaten van vriendinnen over zijn eigenschappen. Is hij eigenlijk nog wel vrijgezel? Rick: „Zolang het boek in de verkoop is, blijf ik vrijgezel. Maar het laatste exemplaar komt in zicht.”

Bestel ‘Rick 28 jaar vrijgezel’ (28 euro excl. porto) via www.rickhekman.com. Tijdens de Museumnacht Amsterdam (5/11) verkoopt hij het boek in De Stadskantine. Bij elk exemplaar een bon om 5 minuten te daten met Rick. www.destadskantine.nl.