Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Amerika trekt ‘bijzondere diplomaat’ terug uit Syrië

Ford in juni tijdens een door de regering georganiseerde trip voor buitenlandse dimplomaten en media naar een massagraf. Foto AP / Bassem Tellawi

De Verenigde Staten hebben dit weekend hun ambassadeur weggehaald uit Syrië. Naar nu blijkt is Robert Ford gedurende het weekeinde vertrokken uit het land van president Bashar al-Assad.

Reuters meldt dat de beweegredenen voor het terugtrekken van de ambassadeur met zorgen over de veiligheid van Ford te maken hebben. Assad is al bijna acht maanden bezig een opstand tegen zijn regime met harde hand neer te slaan. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn hierbij al meer dan duizend doden gevallen.

Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants van NRC vindt het opmerkelijk dat Ford nu wordt teruggetrokken:

“Hij bedreef in Syrië een ander soort diplomatie dan normaal. Samen met de Franse ambassadeur bezocht hij begrafenissen van gedode demonstranten, hij maakte duidelijk dat Amerika de kant van de opstand koos. Het Syrische regime uitte dan ook waarschuwingen aan het adres van de Amerikaanse ambassade, maar weet uiteraard precies hoever het daarin kan gaan. Ford bleef juist zitten zodat de VS een directe lijn met Damascus hadden. De opgaaf van reden - veiligheidsoverwegingen - zijn te summier om daar iets zinnigs over te zeggen.”

In september werd Ford, samen met enkele andere ambassadeurs, bekogeld met tomaten en eieren na een bezoek aan een oppositieleider. De krant van de regerende Baath-partij waarschuwde de Amerikaan daarop nog meer “onplezierige behandelingen” te kunnen verwachten als hij doorging met zich mengen in de gespannen situatie in het land. Het regime beschuldigde hem van het steunen van gewapende milities die tegen regeringstroepen strijden.