Zwitserse populisten verliezen terrein bij parlementsverkiezingen

Lijsttrekkers van de Zwitserse partijen vanavond tijdens een televisiedebat in Zürich. Foto Reuters / Michael Buholzer

De populistische Zwitserse Volkspartij heeft vandaag een slecht resultaat geboekt bij de parlementsverkiezingen. De rechtsconservatieve partij, die campagne voerde voor een immigratiestop, kreeg 2,1 procentpunt minder stemmen dan vier jaar geleden.

Hoewel het zeker lijkt dat de SVP een minder goed resultaat boekt dan in 2007, was de partij vanavond nog altijd in de race om de grootste partij in het Zwitserse parlement te worden. Volgens prognoses van de Zwitserse televisie krijgen de populisten 26,8 procent van de stemmen. De partij is al sinds 2003 de grootste van Zwitserland, schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker dit weekend in NRC Handelsblad:

“De Zwitserse Volkspartij is de meest succesvolle anti-immigratiepartij van Europa. Sinds 2003 is de SVP onbetwist de grootste partij van het land. Zij haalt al ruim tien jaar percentages waarvan het Franse Front National, de Deense Volkspartij en Geert Wilders alleen kunnen dromen.”

De centrumlinkse Sociaal Democraten worden gepeild op 18,9 procent van het stemmentotaal. Voor de linkse partij is dat 0,6 procentpunt minder dan vier jaar geleden. In Zwitserland boekten vooral kleinere politieke partijen vandaag winst.

Hoewel de Volkspartij naar verwachting de grootste blijft, is het niet zo dat de grootste partij in Zwitserland automatisch de lakens uitdeelt, schreef Leijendekker:

“Ondanks het succes dat de SVP boekt met referenda is haar directe politieke invloed beperkt. De Zwitserse politiek is minder dan elders verdeeld in regering en oppositie: de vier grootste partijen zijn alle vertegenwoordigd in de regering. Dit is de gekoesterde Konkordanz; nog meer dan Nederland is Zwitserland een consensusdemocratie. De SVP heeft nooit voldoende politieke macht verzameld om de harde maatregelen die zij voorstaat tot regeringsbeleid te maken. Dat probeert zij langs de weg van de referenda, maar bij de uitvoering daarvan weten andere partijen veel hindernissen op te werpen.”