Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Aardbeving treft oosten van Turkije

De Turkse zender TGRT Haben toont beelden van zwaar beschadigde gebouwen na de aardbeving.

Het oosten van Turkije is getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,3. Volgens persbureau Reuters vond de aarbeving op zo’n 35 kilometer van de stad Van plaats.

Volgens de eerste berichten in Turkse media zouden er in Van enkele residentiële gebouwen zijn ingestort. Persbureau Anatolia meldt dat reddingswerkers druk bezig zijn met het redden van mensen die onder het puin begraven zitten.

Volgens de burgemeester van de stad Ercis, boven Van, zijn er vele doden gevallen bij de aardbeving. Dat vertelde hij aan de zender NTV.

“Er zijn zoveel doden. Verschillende gebouwen zijn ingestort, er is teveel vernieling.” - burgemeester Zulfikar Arapoglu

Kracht van aardbeving nog onduidelijk

Persbureau Reuters baseert zich op data van United States Geological Survey. Het Turkse aardbevingsinstituut KOERI spreekt van een aardbeving een kracht van 6,6.

Turkijke wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, veroorzaakt door breuklijnen. In 1999 kwamen 18.000 mensen om het leven bij twee sterke aardbevingen in het het noordwesten van het land.

Deze video toont de chaos is straten van Van na de aardbeving. CNN Türk heeft beelden van het moment van de aardbeving.
http://www.youtube.com/watch?v=Ua79iqj42A8


Grotere kaart weergeven