Video: dit fragment zorgde voor onrust vlak voor de Tunesische verkiezingen

Foto Persepolis / YouTube

Voorafgaand aan de verkiezingen in Tunesië van vandaag zorgde de film Persepolis voor grote onrust in het land. Gelovige Tunesiërs gingen boos de straat op en het kwam meerdere malen tot gewelddadige botsingen met de oproerpolitie. Waarom?

Op 7 oktober zond de liberale Tunesische televisiezender Nessma Persepolis uit (Imdb). Deze film van regisseurs Vincent Paronnaud en Marjane Satrapi won in 2007 de prestigieuze juryprijs op het filmfestival in Cannes. Persepolis gaat over het leven van voor en na de Islamitische Revolutie in Iran van 1979 en is kritisch over het Iraanse regime.

Onder andere Tunesische islamisten ervaarden de film als kwetsend voor hun geloofsovertuiging. Zij namen aanstoot aan een fragment van veertien seconden waarin hoofdpersoon Margie getroost wordt door een bebaard bovennatuurlijk wezen. De gelovigen zijn boos omdat de islam elke beeltenis van Allah verbiedt. Tunesische islamisten zagen de film, zo vlak voor de verkiezingen, als een provocatie om hen boos te krijgen en hen zo in een kwaad daglicht te stellen. Naar verwachting krijgt Nahda, een voorheen verboden islamitische partij, de meeste stemmen in de verkiezingen van vandaag.

Precies een week geleden demonstreerden ook Tunesiërs tegen de reacties van de islamisten en voor de vrijheid van meningsuiting en een seculiere staat. Zij stonden achter de vertoning van Persepolis, die het seculiere karakter van het land benadrukte. Hieronder het filmpje en indirect de inzet van de verkiezingen die moeten bepalen hoe de Tunesische grondwet herschreven gaat worden: