‘Verlangen kan veel kapotmaken’

Wekelijks praat een Bekende Nederlander in de rubriek ‘Boekdelen’ van de boekenbijlage van NRC Handelsblad over zijn of haar favoriete boek. Deze week dj en presentator Winfried Baijens over Ten zuiden van de grens van Haruki Murakami. ‘In eerste instantie moest ik helemaal niets hebben van Murakami. Ik haatte hem zelfs! Vrienden van me waren

Wekelijks praat een Bekende Nederlander in de rubriek ‘Boekdelen’ van de boekenbijlage van NRC Handelsblad over zijn of haar favoriete boek. Deze week dj en presentator Winfried Baijens over Ten zuiden van de grens van Haruki Murakami.

‘In eerste instantie moest ik helemaal niets hebben van Murakami. Ik haatte hem zelfs! Vrienden van me waren steeds zo enthousiast over zijn boeken. Ik heb het geprobeerd, maar dat mystieke in zijn werk, dat sprak me niet aan.

‘Begin dit jaar ging ik een maandje Soulsearching in Australië. Op Schiphol kocht ik snel nog even wat boeken. On the Road van Jack Kerouac en Ten zuiden van de Grens van Murakami. In het Engels. Dat was een lekker handzame uitgave. In Singapore las ik eerst Kerouac. Ik vond het geweldig, vooral door de aanwezigheid van allerlei jazz cats als Charlie Parker en Thelonious Monk. Voor Radio 6 en NTR ben ik veel met muziek bezig en voor Radio 6 doe ik onder andere verslag van North Sea Jazz Festival.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 21 oktober 2011, pagina 4 - 5. Het hele artikel kunt u hier lezen.

    • Roderick Nieuwenhuis