Tunesiërs naar de stembus voor eerste vrije verkiezingen

Een stembureau in Tunesië wordt ingericht. Reuters / Zohra Bensemra

In Tunesië vinden vandaag de eerste vrije verkiezingen ooit plaats. Het zijn ook de eerste vrije verkiezingen na de volksopstanden in de Arabische wereld. In Tunesië werd het regime van dictator Ben Ali in januari omvergegooid.

Bij de verkiezingen kiezen de Tunesiërs hun vertegenwoordigers in een wetgevende raad. Die raad moet de nieuwe Grondwet van het land gaan schrijven en vormt een interim-regering. Pas daarna worden er parlements- en presidentsverkiezingen gehouden.

80 partijen doen mee

In Tunesië zijn 7,5 miljoen potentiële stemmers, maar daarvan is maar 60 procent geregistreerd om te stemmen. Op ongeveer 4000 locaties kan er worden gestemd en afhankelijk van het stemdistrict kan er tussen 40 en 80 verkiezingslijsten gestemd worden.

Eerder vertelde onze buitenlandredacteur Carolien Roelants dat het grootste deel van de 80 partijen die meedoen onbekend is, maar dat er één partij is die de peilingen aanvoert. Roelants:

“Wel is er één partij die bekendheid heeft, goed georganiseerd is en een gedisciplineerde aanhang heeft en dat zijn de fundamentalisten van Ennahda. De opkomst is morgen van groot belang: hoe geringer de opkomst is, hoe beter Ennahda het zal doen. De peilingen voorspellen dat zij tussen de 25 en 40 procent van de stemmen gaan halen. Veel Tunesiërs geven ook aan dat zij op Ennahda stemmen omdat het een partij is met schone handen. Dat is belangrijk in een land waar de corruptie zo gigantisch was.”

Het kiessysteem in Tunesië is gebaseerd op evenredige vertegenwoordiging, waardoor er vermoedelijk geen partij zal zijn die de absolute meerderheid zal krijgen in de raad. Bij het schrijven van de Grondwet zullen er dus coalities moeten worden gesmeed en compromissen worden gesloten.

Bekijk een reportage over Ennahda en de Tunesische verkiezingen van Euronews.