Stembussen Tunesië gesloten - officiële uitslag dinsdag verwacht

Voor de stemlokalen in Tunesië stonden vandaag lange rijen. Foto Reuters / Jamal Saidi

De stemlokalen in Tunesië zijn vanavond gesloten na een dag waarop historische verkiezingen voor een Constitutionele Raad plaatsvonden. De kiescommissie maakte vanavond bekend dat de officiële uitslag dinsdag bekend wordt gemaakt.

Bij de verkiezingen van vandaag kozen de Tunesiërs hun vertegenwoordigers in de Constitutionele Raad die de nieuwe Grondwet van het land moet gaan schrijven. Pas daarna worden er parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. De opkomst bij de verkiezingen van vandaag lijkt met ongeveer 70 procent hoog voor een land waar in het verleden enkel frauduleuze verkiezingen met een lage opkomst plaatsvonden.

Hoewel het goed lijkt, bestaat over het opkomstcijfer toch nog wel veel onduidelijkheid, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die de ontwikkelingen in Tunesië sinds de revolutie voor NRC Handelsblad volgde:

“Het is een beetje vaag of die 60 of 70 procent gaat over de 7 miljoen stemgerechtigde Tunesiërs of over de 3,5 miljoen geregistreerde kiezers. Als het over die laatste groep gaat is het cijfer niet positief. Je zou namelijk verwachten dat de meeste mensen bij de eerste vrije verkiezingen naar de stembus gaan. Aan de andere kant is er vooral in het binnenland veel werkloosheid en zijn de mensen niet zo optimistisch meer over de revolutie.”

De meeste stembussen in Tunesië sloten vanavond rond acht uur Nederlandse tijd. De kiescommissie verwacht morgen de eerste prognoses van de uitslag bekend te kunnen maken, maar denkt pas dinsdag de officiële uitslag te zullen presenteren. De moslimfundamentalisten van Ennahda worden vermoedelijk de grootste partij. Rachid Ghannoushi, de leider van Ennahda, bracht vanochtend zijn stem uit in hoofdstad Tunis en sprak van een “historische dag”.

De verkiezingen van vandaag verliepen zonder geweld of grote incidenten. Soms was er sprake van verbale intimidatie, bijvoorbeeld toen Ghannoushi bij het stemlokaal door seculiere betogers werd uitgescholden voor “terrorist”. Verder werd er in sommige plaatsen vandaag nog campagne gevoerd, wat tegen de regels was. Enkele partijen zouden daarom een waarschuwing hebben gekregen.

Dat de verkiezingen zonder veel incidenten verliepen is positief, bevestigt Roelants:

“Men was vooral erg zenuwachtig over de opkomst, niet zozeer over de kans op incidenten. Er was vandaag dan ook veel politie en leger op de been. Maar het lijkt er op dat de ultra-orthodoxe salafistische moslims en aanhangers van Ben Ali niet geprobeerd hebben de verkiezingen te verstoren.”