Onduidelijkheid over dodental aardbeving Turkije

Twee mannen staan bij een ingestort gebouw in Van. Foto AFP / Mustafa Ozer

Bij de zware aardbeving in het oosten van Turkije zijn vandaag volgens de eerste cijfers minstens 85 mensen om het leven gekomen. Volgens schattingen van wetenschappers zijn er echter tussen de vijfhonderd en duizend doden gevallen.

De schatting komt van het Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute (KOERI) in Istanbul. Het observatorium, een onderzoeksinstituut voor aardbevingen, baseert zijn schatting op de bouwwijze van de gebouwen in het gebied en de kracht van de beving.

Bij de aardbeving met een kracht van 7,2 zijn zeker 45 gebouwen ingestort.

Het epicentrum van de beving lag in het dorpje Tabanli bij de stad Van, nabij de grens met Iran. De beving werd sterk gevoeld in Van en omliggende steden.

Veel meldingen van schade en slachtoffers

Uit verschillende steden komen meldingen over schade en slachtoffers. Zo zou volgens de Turkse Rode Halvemaan, de islamitische versie van het Rode Kruis, in de stad Ercis zeker 25 appartementencomplexen en een studentenflat zijn ingestort. De burgemeester van Ercis spreekt van ‘vele doden’.

“Er zijn zoveel doden. Verschillende gebouwen zijn ingestort, er is teveel vernieling.” – burgemeester Zulfikar Arapoglu

Ook uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. Volgens Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag liggen er veel mensen onder het puin.

“Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort.”

In de stad Van zijn twee gebouwen ingestort. Het telefoonsysteem is door de paniek overbelast, waardoor het onduidelijk is hoe groot de schade precies is. Ook in de provincie Bitlis zijn enkele huizen ingestort. Een 8-jarig meisje kwam in Bitlis om het leven. De minaretten van twee moskeeën in de provincie Mus zijn als gevolg van de beving gesneuveld.


Grotere kaart weergeven

Reddingswerkzaamheden komen op gang

Reddingswerkers en inwoners van de getroffen steden proberen met scheppen en hun blote handen mensen die door het puin bedolven zijn te bevrijden, aldus het Turkse persbureau Anatolia.

Diverse ministers zijn onderweg naar het getroffen gebied. Ook reddingswerkers zijn naar het rampgebied gestuurd. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving plaats op een diepte van twintig kilometer, wat relatief ondiep is en de kans op schade en slachtoffers groot maakt.

Nederlandse Turken bekijken hulpactie

Directeur Ahmet Azdural van het Inspraak Orgaan Turken in Nederland bekijkt of er vanaf maandag een actie gaat worden gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.

Het orgaan is momenteel druk bezig met het verzamelen van informatie rondom de aardbeving. Azdural:

“We onderzoeken nog of er Turken in Nederland uit de getroffen regio komen, maar het is erg lastig om achter informatie te komen. Wegen en vliegvelden zijn beschadigd.”

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog niets bekend is van Nederlandse slachtoffers.