Sharia wordt fundament wetgeving Libië - ‘geen verrassing, Libië was al niet seculier’

De sharia, de islamitische wetgeving, wordt een van de fundamenten van de nieuwe wetgeving in Libië.

Dat zei de leider van de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) Mustafa Abdel Jalil vanmiddag tijdens de ceremonie in Benghazi waar de bevrijding van Libië is uitgeroepen, meldt persbureau Reuters. Jalil:

“Wij, een land van moslims, nemen de islamitische sharia als bron voor onze wetgeving. Daarom zal elke wet, die niet strookt met de principes van de islam, nietig verklaard worden.”

Jalil bedankte in zijn toespraak de Arabische Liga, de Verenigde Naties en de Europese Unie voor hun steun aan de opstand die donderdag geëindigd lijkt te zijn met de dood van Moammar Gaddafi. Terwijl Jalil zijn aanhangers de hand schudde, zei hij dat “de martelaren” van de NTC die de afgelopen jaren stierven in de strijd tegen het regime van Gaddafi “op de best mogelijke plaats zijn, in de eeuwige hemel”.

De uitspraken van Jalil verrassen buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad niet, want Libië is al een “conservatief islamitisch land”. Roelants:

“Welke illusies het westen zich ook heeft gemaakt, Libië was de afgelopen 42 jaar geen seculiere staat maar een conservatief islamitisch land. Gaddafi bestuurde het land met zijn eigen mengeling van islam en socialisme, zijn ‘derde weg’. De manier waarop de sharia het fundament wordt van de nieuwe wetgeving in Libië is maar hoe het uiteindelijk geformuleerd wordt, door Jalil of uit het resultaat van de verkiezingen over acht maanden. Sharia is al een fundament van het Libische recht, kijk maar naar het erfrecht en het familierecht. Het is dus de vraag op welke manier de sharia een belangrijk onderdeel blijft in Libië.”

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld