Nieuw-Zeeland verslaat Frankrijk in finale WK rugby

All Blacks' Conrad Smith (back) tackles France captain Thierry Dusautoir
All Blacks' Conrad Smith (back) tackles France captain Thierry Dusautoir All Blacks Conrad Smith (in het zwart) tackelt de Franse aanvoerder Thierry Dusautoir. Foto Reuters / Anthony Phelps

Nieuw-Zeeland heeft in eigen land het WK rugby gewonnen. De All Blacks waren in de eindstrijd nipt met 8-7 te sterk voor Frankrijk. Voor de Nieuw-Zeelanders is het de tweede wereldtitel in de historie. In 1987 werd Frankrijk ook al eens verslagen in de finale.

Frankrijk ging in de groepsfase nog kansloos onderuit tegen Nieuw-Zeeland, maar ging in Auckland sterk van start. Na twintig minuten leken de Europeanen echter uitgeraasd en kwam Nieuw-Zeeland onder de druk vandaan, aldus persbureau Novum. Kort daarvoor was het gastland zelfs op 5-0 gekomen door een try van Tony Woodcock.

Piri Weepu verzuimde vervolgens om de score verder uit te breiden via de conversie. Weepu miste naast de conversie ook nog eens twee penalty’s, waardoor Frankrijk bleef geloven in een verrassing. Die hoop kreeg ruim vijf minuten na rust een knauw te verwerken toen Stephen Donald een penalty benutte.

De Fransen kwamen evenwel terug in de wedstrijd dankzij een try van Thierry Dusaitoir en een benutte conversie. In een bloedstollende eindfase bleven de Fransen knokken voor de winst, waar Nieuw-Zeeland overmand leek te worden door zenuwen. De All Blacks hielden echter stand, waardoor het eerste WK-goud in 24 jaar een feit is.