Libië roept bevrijding uit - zoon Gaddafi zweert wraak

Caption: Libyan revolutionary fighters coming back from Sirte are welcomed at Al Guwarsha gate in Benghazi October 22, 2011. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: MILITARY CONFLICT CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Caption: Libyan revolutionary fighters coming back from Sirte are welcomed at Al Guwarsha gate in Benghazi October 22, 2011. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: MILITARY CONFLICT CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Strijders van de Libische Nationale Overgangsraad keren terug naar Benghazi. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De Nationale Overgangsraad (NTC) heeft de bevrijding van Libië uitgeroepen. Op donderdag kwam het regime van Moammar Gaddafi definitief ten einde toen hij gevangen genomen werd en vermoedelijk gedood werd in een vuurgevecht.

Tijdens de opening van de bevrijdingsceremonie in Benghazi, verklaarde het nieuwe regime “aan de hele wereld”, dat “ons land, met zijn steden, dorpen heuveltoppen, bergen, woestijnen en lucht” bevrijd is. Dat meldt persbureau Reuters.

Beelden van de ceremonie in Benghazi:

Over acht maanden verkiezingen

Vrijdag werd al bekend dat de Nationale Overgangsraad de “gehele bevrijding” van Libië ging uitroepen. Mahmoud Jibril, voorzitter van de NTC, stapte gisteren op, zoals afgesproken als voorwaarde voor de wederopbouw en democratisering van Libië. Hij maakte ook bekend dat er binnen acht maanden verkiezingen zullen plaatsvinden in Libië.

Bij die verkiezingen moeten Libiërs stemmen voor de oprichting van een nationale raad die een nieuwe grondwet opstelt. Momenteel ligt de prioriteit bij het opruimen van de wapens en het herstellen van orde en stabiliteit, aldus Jabril.

‘Toekomst Libië onzeker, land is verdeeld’

Eerder deze week zei NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants sceptisch te zijn over de toekomst van Libië, daar de NTC van binnen verdeeld is, maar ook vanwege het karakter van het land zelf. Roelants:

“Er zijn nog zoveel onzekerheden voor de toekomst van Libië, vanwege de grote tegenstelling in het land op ideologisch, regionaal en persoonlijk vlak. Bovendien vindt er een machtsstrijd plaats binnen de NTC. Enkele maanden geleden werd nog de commandant van de strijders door de eigen kant vermoord. Deze rebellen begonnen allemaal fris en vrolijk aan de opstand, maar zijn ondertussen verdeeld over verschillende milities die niet allemaal goed met elkaar om kunnen gaan.”

Saif al-Islam zweert wraak en ‘vecht door’

In een eerste reactie op de dood van zijn vader, zweert de voortvluchtige Saif al-Islam Gaddafi, wraak op de “ratten” van de NAVO en de NTC. Dat deed hij in een een minuut durende audioboodschap op een Syrische televisiezender, meldt Al Arabiya. De audioboodschap:

Volgens Saif-al Islam steunen stammen in een van de voormalige Gaddafi-bolwerken, Bani Walid, nog altijd de gewapende strijd tegen de NTC.
Gaddafi:

“Ik zeg tegen jullie [de NTC] en de NAVO: loop naar de hel. Dit is ons land, wij leven hier, we sterven hier en we gaan door met vechten. “

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld