Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

‘Opkomst Tunesische verkiezingen ongeveer 70 procent’

In veel Tunesische plaatsen, zoals hier in Sidi Bouzid, stonden vandaag lange rijen voor de stemlokalen. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

De opkomst van de Tunesische verkiezingen van vandaag lag drie uur voor het sluiten van de stembussen rond de 70 procent. De hele dag in het hele land stonden lange rijen voor de stemlokalen.

De leider van de fundamentalistische partij Ennahda zei na het stemmen dat Tunesië “opnieuw geboren is”. De islamisten van Ennahda worden vermoedelijk de grootste bij de verkiezingen van vandaag, waarin miljoenen Tunesiërs hun vertegenwoordigers in een Constitutionele Raad kiezen die de nieuwe Grondwet van het land moet schrijven. De ongeveer 7000 stemlokalen in Tunesië zijn sinds vanochtend om acht uur Nederlandse tijd open.

Rachid Ghannoushi, de leider van Ennahda, bracht vanochtend zijn stem uit in hoofdstad Tunis en sprak van een “historische dag”. “Tunesië is vandaag opnieuw geboren. De Arabische Lente is vandaag opnieuw geboren”, aldus Ghannoushi. Bij het stemlokaal werd de fundamentalistenleider echter ook uitgescholden voor “terrorist” door seculiere Tunesische betogers die vrezen dat Ennahda van Tunesië een moslimstaat wil maken.

Journalisten ter plaatse maken melding van rijen van soms wel honderden meters bij de stemlokalen. Veel kiezers maakten foto’s en filmpjes van de lange rijen, die bijzonder zijn voor Tunesië omdat de verkiezingen van vandaag de eerste vrije verkiezingen ooit zijn in het land. Onder het bewind van de in januari verdreven president Ben Ali was de opkomst traditiegetrouw laag en werd er vrijwel altijd veel gefraudeerd.