Journalist Fainaru aangeklaagd om boek over Irak

Cover van Fainaru's boek

Steve Fainaru, een verslaggever van de Washington Post die enkele jaren geleden een Pulitzer Prijs won, is door een voormalige Amerikaans marinier aangeklaagd vanwege enkele passages in het boek Big Boys Rule: America’s Mercenaries Fighting in Iraq. Dit meldt Reuters.

Jacob Washbourne ging na zijn carrière als marinier bij het particuliere beveiligingsbedrijf Triple Canopy in Irak aan het werk en figureert in die hoedanigheid in Fainaru’s boek.  Hij vindt dat Fainaru hem daarin als onbekwaam, als een psychopaat en als een dronkaard heeft afgeschilderd. Washbourne is van mening dat hij hierdoor reputatieschade heeft opgelopen.

Fainaru  schrijft in zijn boek over Washbourne dat hij onverschillig tegenover het doden van mensen staat en dat hij op Irakese burgers heeft geschoten terwijl het helemaal niet zeker was of ze wel een bedreiging vormden. Verder zou Washbourne geregeld niet bij briefings aanwezig zijn geweest omdat hij nog aan het bijkomen was van een avondje drinken.

Washbourne klaagt ook de uitgeverijen aan die het boek op de markt brachten, Da Capo Press en The Perseus Books Group. Ze zouden ook onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van een foto van Washbourne. Washbourne wil 75.000 dollar (een kleine 55.000 euro) schadevergoeding.

Fainaru won in 2008 de Pulitzer Prize voor zijn artikelen over de oorlog in Irak.