IMF-directeur Lagarde blij met ‘grote vooruitgang’ op eurotop

Lagarde (uiterst links) met onder meer Merkel (midden) en premier Rutte (uiterst rechts). Foto AFP / Georges Gobet

IMF-directeur Christine Lagarde zegt blij te zijn met de “zeer goede vooruitgang” die vandaag is geboekt op de EU-top in Brussel. Desondanks wordt een echte doorbraak in het oplossen van de eurocrisis pas komende woensdag verwacht.

Lagarde zei na afloop van de vergaderingen in Brussel dat de top “effectief” was geweest en dat de EU-landen de “juiste richting” hebben gevonden om woensdag tot een definitief reddingsplan voor de euro te komen. De IMF-directeur was waarschijnlijk positief gestemd door het akkoord dat de EU-ministers van Financiën dit weekend sloten over herkapitalisatie van de grote Europese banken. Ze bepaalden dat de banken de komende zes tot negen maanden voor 108 miljard aan nieuw kapitaal moeten aantrekken.

De herkapitalisatie van de Europese bankensector is nodig omdat waarschijnlijk een groot deel van de Griekse staatsschuld moet worden kwijtgescholden om een faillissement van het land te voorkomen. Over de vraag welk percentage van de Griekse schuldenlast wordt kwijtgescholden moeten de Europese regeringsleiders het nog eens worden. Daarover wordt komende woensdag op een tweede cruciale eurotop beslist.

Op de tweede eurotop van woensdag moet ook nog beslist worden over de verhoging van het Europese noodfonds. Er bestaat consensus over de noodzaak om het noodfonds, dat nu 440 miljard euro bevat om zwakke eurolanden te redden, omhoog moet. Over hoe die verruiming gefinancierd moet worden bestaat nog onenigheid. Op welke oplossing de EU-landen afkoersen is onduidelijk, maar de oplossing van Sarkozy, waarbij het noodfonds zou veranderen in een soort bank die geld van de Europese Centrale Bank kan lenen, lijkt na het overleg van vandaag van tafel.

    • Pim van den Dool