‘Hoogtepunt overstromingen Thailand bijna voorbij’

Bewoners van Bangkok vinden hun weg door de ondergelopen straten. Foto Reuters / Chaiwat Subprasom

Het hoogtepunt van de overstromingen die de Thaise hoofdstad Bangkok bedreigen is in de eerste week van november voorbij. Toch moet de bevolking voorbereid blijven op een noodsituatie. Dat hebben de Thaise autoriteiten vandaag laten weten in een op televisie uitgezonden persconferentie, meldt persbureau AP.

Ondertussen lopen in de Thaise hoofdstad steeds meer stadsdelen onder water. Minstens zeven districten van Bangkok staan al 30 centimeter of meer onder water.

Volgens minister van Justitie Pracha Promnok moeten inwoners zich echter niet al teveel zorgen maken over de overstromingen. Er zou genoeg capaciteit zijn om het water af te voeren. Wel moeten mensen “hun leefstijl aanpassen aan de omstandigheden”.

Al 342 doden bij ergste overstromingen in jaren

De ergste overstromingen het land in tientallen jaren hebben al tot 356 doden geleid. De huizen van miljoenen mensen zijn beschadigd. Er zijn ongeveer 40.000 militairen ingezet die de orde moeten bewaken. De dijken moet worden beveiligd tegen vandalen die de waterstand in hun eigen woongebied willen verminderen, door elders dijken door te steken.

De economische schade als gevolg van de overstromingen is opgelopen tot zo’n 4,5 miljard euro en zal vermoedelijk nog stijgen. Honderden fabrieken in Thailand hebben de deuren moeten sluiten en het kan nog maanden duren voordat ze weer opengaan.

NOS-correspondent Michel Maas over de overstromingen in Bangkok.

    • Lex Boon