In beeld

Historische verkiezingen in Tunesië

Het was vandaag een bijzondere dag in Tunesië. Voor het eerst in de geschiedenis van het land vonden er vrije verkiezingen plaats. De verkiezingen zijn om nog een reden bijzonder, want het zijn de eerste verkiezingen na de volksopstanden in de Arabische wereld. De opkomst was dan ook hoog. De hele dag stonden er in het hele land lange rijen voor de stemlokalen. Bij het sluiten van de stembussen lag de opkomst rond de 70 procent. Bij de verkiezingen kiezen de Tunesiërs hun vertegenwoordigers in een wetgevende raad. Die raad moet de nieuwe Grondwet van het land gaan schrijven en vormt een interim-regering. Pas daarna worden er parlements- en presidentsverkiezingen gehouden.
Lange rijen voor een stembureau in hoofdstad Tunis. Naar schatting ligt de opkomst rond 70 procent.
Reuters / Jamal Saidi
Tunesiërs wachten op hun beurt in een stembureau in de stad Marsa in het noorden van het land.
Reuters / Jamal Saidi
Een Tunesische vrouw met haar stembiljet bij een stembureau in de hoofdstad Tunis.
Reuters / Louafi Larbi
Bij het stemmen moeten mensen hun wijsvinger in een potje met inkt stoppen. Dit voorkomt dat er twee keer kan worden gestemd.
Reuters / Zohra Bensemra
Een vrouw laat haar wijsvinger met inkt zien aan een soldaat, nadat ze bij een stembureau in Tunis haar stem heeft uitgebracht.
Reuters / Zohra Bensemra
Aan de verkiezingen doen tachtig partijen mee. In de peilingen kwamen de fundamentalisten van Ennahda als grote favoriet naar voren. Hier brengt leider van Ennahda Rached Ghannouchi zijn stem uit.
Reuters / Jamal Saidi
Manoubia Bouazizi houdt een stembiljet vast in een stembureau in Marsa. Bouazizi is de moeder van Mohamed Bouazizi, de 26-jarige man die zichzelf in brand zette en daarmee de volksopstand in Tunesië ontketende.
Stemhokjes in Marsa.
Reuters / Jamal Saidi
Een Tunesische man laat zijn zoon zijn stem uitbrengen.
Reuters / Jamal Saidi
Een medewerker van een stembureau in Tunis helpt een vrouw bij het uitbrengen van haar stem.
Reuters / Anis Mili
Een meisje en haar moeder met vlaggen van Tunesië.
AFP / Salah Habibi