Simoncelli overleden na zware crash GP Maleisië

De 24-jarige motorcoureur Marco Simoncelli, hier op een archieffoto, overleed vandaag na een zware crash tijdens de Grote Prijs van Maleisië. Foto AFP / Karim Jaafar

De Italiaanse motorcoureur Marco Simoncelli is overleden na een zware crash tijdens de Grote Prijs van Maleisië in de MotoGP. Dat hebben de organisatoren van de race bevestigd.

De 24-jarige ging al in de tweede ronde onderuit, waarna hij werd geschept door de achteropkomende Colin Edwards. Bij de de val raakte Simoncelli zijn helm kwijt en werd hij zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. De Honda-coureur raakte buiten bewustzijn, maar zou naar verluidt later weer bij kennis zijn geweest. Uiteindelijk is hij alsnog aan zijn verwondingen bezweken.

Volgens Jules Seegers, die voor NRC over motorsport schrijft, gold Simoncelli als een veelbelovend coureur:

“Het is een afschuwelijke week voor de auto- en motorsport. Vorig weekend overleed IndyCar-coureur Dan Wheldon, nu Marco Simoncelli. Hij was pas vijftien toen hij debuteerde in een Grand Prix. Na vier jaar 125cc promoveerde hij naar de kwartliterklasse. In 2008 won hij, op het nu voor hem noodlottige circuit van Sepang, de wereldtitel. Vorig jaar stapte hij over naar de koningsklasse MotoGP. Hoewel hij sindsdien nog maar tweemaal het podium haalde gold hij, zeker gezien zijn jonge leeftijd, nog steeds als een veelbelovend coureur.”

Race na ongeluk afgelast

In zijn val nam Simoncelli de Amerikaan Colin Edwards mee. Zijn schouder is vermoedelijk uit de kom geraakt. Ook Valentino Rossi was betrokken bij het incident, maar de Italiaan wist een val te voorkomen. Na het ongeluk werd de race stilgelegd en niet meer hervat.

http://www.youtube.com/watch?v=wf35JZR9VaA