Gewonden bij rellen Turks protest Amsterdam

De betogers bij de ingang van het Vondelpark in Amsterdam. Beeld: screenshot AT5

Een demonstratie van Turkse Nederlanders in Amsterdam is vanmiddag uit de hand gelopen. Op verschillende plekken in de stad braken er relletjes uit, waarbij er meerdere gewonden zijn gevallen. De rust is inmiddels wedergekeerd.

Betoging gericht tegen geweld PKK

De betoging van de Turken, die gericht was tegen het geweld van de Koerdische afscheidsbeweging PKK, begon vanmiddag op het Museumplein in Amsterdam. Na de demonstratie trok een groep Turken naar een Koerdisch centrum op de Sloterkade, waar het tot confrontaties met de politie kwam. Daar sneuvelden een aantal ruiten en werden klappen uitgedeeld.

De politie rukte massaal uit in een poging de orde op straat te herstellen. Naast politieauto’s werden ook een aantal ambulances gesignaleerd. Hoeveel gewonden er precies zijn gevallen is nog niet duidelijk. Onder de gewonden bevinden zich ook agenten, meldt een politiewoordvoerder aan persbureau Novum.

Een gerucht dat ook schoten zouden zijn gelost, kan de politiewoordvoerder niet bevestigen. Ook weet de zegsman nog niet hoeveel mensen zijn aangehouden.

Ook ongeregeldheden elders in de stad

De ongeregeldheden verspreidden zich later naar het Vondelpark, de Overtoom en het Surinameplein. Daar moest de politie enkele charges uitvoeren, maar de boel lijkt inmiddels onder controle.

Wel meldt AT5 dat Koerden uit de rest van Nederland onderweg zijn naar Amsterdam. Overkoepelende Koerdische organisaties roepen op om thuis te blijven.

Twitter avatar AT5 AT5 Veel Koerden uit de rest van Nederland zijn onderweg naar Amsterdam. Ze worden opgeroepen om thuis te blijven. http://t.co/Fa4uJe7Z