Geen doorbraak EU-top - ‘Sarkozy neemt verlies rol ECB’

Merkel en Sarkozy vanmiddag tijdens een ontmoeting op de EU-top in Brussel. Foto Reuters / Jesco Denzel

De top in Brussel van de 27 EU-regeringsleiders over de schuldencrisis is zoals verwacht geëindigd zonder grote doorbraak. Wel lijkt duidelijk dat de Frankrijk accepteert dat het noodfonds geen bank wordt die geld kan lenen van de ECB.

De Franse president Sarkozy pleit al weken voor hervorming van het Europese noodfonds EFSF. De Fransen zouden graag zien, mede vanwege de benarde positie van de grote Franse banken, dat het noodfonds in een soort bank verandert die geld kan lenen van de Europese Centrale Bank. Duitsland en de ECB zelf zijn daar echter fel op tegen omdat zo’n stap in strijd zou zijn met waar de ECB en het Europees noodfonds voor zijn bedoeld.

Sarkozy erkende vanmiddag op een gezamenlijke persconferentie met Merkel dat vervulling van de Franse wensen niet realistisch meer is. “Geen oplossing is levensvatbaar als deze niet de steun heeft van alle Europese instituties”, aldus Sarkozy. Merkel zei dat er nog twee mogelijke oplossingen zijn voor de hervorming en verhoging van het Europees noodfonds, dat nu 440 miljard euro bevat. Een beslissing daarover wordt woensdag op een nieuwe EU-top verwacht.

Over de herkapitalisatie van de Europese banken bereikten de ministers van Financiën van de EU-landen vanmiddag wel definitieve overeenstemming. Europa’s grootste banken zullen de komende zes tot negen maanden zelfstandig 108 miljard euro aan nieuw kapitaal moeten vinden om het Europese bankensysteem te versterken, zo meldde The Financial Times.