‘Gaddafi gedood door schotwond in hoofd’

In Misrata staan Libiërs in de rij om het lichaam van Gaddafi te zien. Foto: Reuters / Suhaib Salem

Uit de autopsie op het lichaam van Moammar Gaddafi is gebleken dat de verdreven Libische leider overleden is aan een schotwond in zijn hoofd. Dat heeft de Libische patholoog-anatoom Othman al-Zintani vandaag bevestigd, meldt persbureau AP.

Volgens Al-Zintani is de autopsie op het lichaam van Gaddafi vandaag afgerond. Het rapport van de lijkschouwer wordt overhandigd aan de Libische procureur-generaal alvorens verdere details naar buiten worden gebracht.

‘Kogel mogelijk afkomstig van eigen bewakers’
Mahmoud Jibril, de facto de premier van Libië, heeft vandaag gezegd dat de kogel die Gaddafi heeft gedood mogelijk afkomstig was van een van zijn eigen bewakers. Toen hij op de truck naar zat om naar een ziekenhuis te worden gebracht, ontstond er een vuurgevecht. Het is volgens Jibril onduidelijk of de kogel van zijn eigen veiligheidsmensen kwam of de anti-Gaddafi strijders.

Beelden van een bebloede, maar nog levende Gaddafi kwamen donderdag naar buiten. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft een onderzoek ingesteld naar de dood van Gaddafi.

Libië vandaag officieel bevrijd

Later vandaag wordt Libië officieel bevrijd verklaard. De officiële bekendmaking vindt plaats in Benghazi. De voorzitter van de regerende Nationale Overgangsraad, Mustafa Abdel Jalil, zal de bevrijding uitroepen. Gisteren liet de facto premier Mahmoud Jibril weten dat er binnen acht maanden verkiezingen zullen plaatsvinden in Libië. Vandaag voegde hij daar aan toe dat er waarschijnlijk binnen een maand een interim-regering wordt gevormd. Deze regering moet de Nationale Overgangsraad vervangen tot aan de verkiezingen.

Nog geen duidelijkheid over begrafenis

Het lichaam van Gaddafi ligt nog steeds in een koelcel in de havenstad Misrata en het is onduidelijk wat er mee gaat gebeuren. Gaddafi zou eigenlijk zo snel mogelijk worden begraven, maar binnen de Overgangsraad werd men het niet eens over de locatie. Vanwege het onderzoek van de Verenigde Naties werd de begrafenis uitgesteld.

Nu de autopsie is afgerond heeft Jibril laten weten het lichaam van Gaddafi wordt overhandigd aan zijn familie, meldt persbureau AFP. Onduidelijk is welke familie wordt bedoeld, nu het grootste deel van de familie is gedood, vermist of gevlucht. Eerder liet de weduwe via een Libische tv-zender wel weten dat ze een onderzoek wil naar de dood van haar man.

De bedoeling is dat het lichaam van Gaddafi op een geheime plek wordt begraven. De raad wil voorkomen dat het graf een bedevaartsoord wordt.