Feyenoord laat Ajax ontsnappen in klassieker

Ajax is er met de nodige moeite in geslaagd om een punt over te houden aan de Klassieker tegen Feyenoord. In Amsterdam eindigde het duel in 1-1. Stefan de Vrij zette de bezoekers na een uur spelen op voorsprong, maar via Jan Vertonghen werd het in de 67e minuut gelijk. Ajax raakte even daarvoor doelman Kenneth Vermeer kwijt, omdat hij een rode kaart kreeg.

Feyenoord zette vroeg druk

Ajax-trainer Frank de Boer koos ervoor met de jonge Dico Koppers te beginnen op linksachter. Bij de Rotterdammers stond Guyon Fernandez in de basis, omdat John Guidetti vlak voor de aftrap ziek afhaakte. Ook zonder de Zweed zette Feyenoord al vroeg druk op de defensie van Ajax.

De thuisploeg kwam daardoor niet aan voetballen toe en speelde bovendien in een te laag tempo. Toch was de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd na negentien minuten wel voor Ajax, maar Toby Alderweireld kopte op de lat uit een hoekschop van Theo Janssen. Daarna waren de beste kansen voor Feyenoord.

Ruben Schaken zette Vermeer aan het werk met een schot uit de draai en Jerson Cabral raakte met een mooi gekruld schot de lat nadat de Ajax-doelman nog net zijn vingers tegen de bal kreeg. Ook Fernandez werd gestuit toen hij alleen op het doel van de Amsterdammers afging.

Ajax ook in tweede helft matig

In de tweede helft begon Ajax opnieuw matig. De Boer besloot in de 55e minuut in te grijpen met een dubbele wissel. Christian Eriksen en Miralem Sulejmani verlieten het veld ten faveure van Dmitri Bulykin en Jody Lukoki. Dat voorkwam evenwel niet dat Feyenoord na een uur verdiend op voorsprong kwam.

Een hoekschop bleef hangen in het strafschopgebied, waarna Ron Vlaar probeerde uit te halen. Het schot van de verdediger werd nog gekraakt, maar De Vrij kreeg er zijn voet tegenaan en passeerde Vermeer. Ajax leek daarna eindelijk wakker, maar kreeg vier minuten later opnieuw een tik te verwerken.

Karim el Ahmadi stuurde met een lange pass Fernandez weg die werd neergehaald door Vermeer. De sluitpost van Ajax kreeg direct rood van scheidsrechter Bas Nijhuis.

http://www.youtube.com/watch?v=WHyHwgrfGgI

Met Jasper Cillessen voor Gregory van der Wiel moest Ajax op zoek naar de gelijkmaker en die viel al snel. Opnieuw verzorgde Janssen met een scherpe hoekschop de assist, die werd binnengekopt door Verthongen. Ajax speelde in het vervolg te matig om nog aanspraak te maken op drie punten, terwijl Feyenoord er niet in slaagde om hun numerieke overmacht uit te buiten.

    • Lex Boon