Exitpolls: Argentijnse president Kirchner met gemak herkozen

Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner gestures after giving new patrol cars and equipment to the Federal Police at the Government House, in Buenos Aires March 14, 2011. REUTERS/Enrique Marcarian (ARGENTINA - Tags: POLITICS PROFILE) Cristina Fernandez de Kirchner in Buenos Aires, eerder dit jaar. Foto Reuters / Enrique Marcarian

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner is met overweldigende meerderheid herkozen. Kirchner heeft volgens de eerste tellingen zo’n 55 procent van de stemmen behaald, zo meldt persbureau Reuters. De concurrentie komt daar niet bij in de buurt.

Zodra de stemming bevestigd wordt door de officiële tellingen en er met deze score geen tweede ronde nodig is, zal de centrumlinkse Kirchner (56) aan haar tweede termijn van vier jaar als president van het land beginnen. Met deze meerderheid krijgt ze een sterk mandaat om haar economische beleid van actieve overheidsbemoeienis, gehaat door grote bedrijven maar geliefd bij veel Argentijnen, voort te zetten.

Weinig spannende presidentsverkiezingen

De stembusgang beroerde de gemoederen in Argentinië nauwelijks. Verkiezingsposters waren niet uitbundig aanwezig en campagnebijeenkomsten werden maar met mate georganiseerd. Kirchner stond dan ook al maanden aan kop in de peilingen. In de door de regering gefinancierde exitpoll komt na Kirchner eerst een hele tijd niets, met dan op de twee plek de Socialistische provinciale gouverneur Hermes Binner (wiki), met zo’n 14 procent van de stemmen. Deze uitslagen komen overeen met de eerder berekende, onafhankelijke meting van Reuters.

Kirchner’s beleid valt slecht bij aanhangers van vrije markt

Cristina Fernández de Kirchner, de weduwe van ex-president Néstor Kirchner, heeft de wind in de zeilen. De economie groeit acht procent per jaar en de oppositie is ongeorganiseerd. Haar beleid valt slecht bij zakenlieden en boeren die de vrije markt aanhangen, maar een groot deel van het electoraat profiteert van de royale sociale voorzieningen voor arme gezinnen en ouderen.

Kirchner heeft private pensioenfondsen genationaliseerd, de uitvoerbelasting op soya verhoogd en quota op tarwe en maïs aangehouden. Boeren en zakenlieden bekritiseren haar beleid omdat investeren in Argentinië er door zou worden ontmoedigd. Buitenlandse investeringen zijn de grootste inkomstenbron van Argentinië.

De president verdedigde haar beleid bij het stemmen in haar thuisprovincie Santa Cruz. Ze zei er dat ze gezorgd heeft voor solide groei in een tijd van globale onrust. Bij het in de stembus deponeren van haar stem hield ze de verslaggevers voor:

“Als je kijkt naar wat er in de wereld allemaal gebeurt, dan kun je er trots op zijn Argentijn te zijn.”

    • Peter van der Ploeg