Eurotop in volle gang - persco Merkel en Sarkozy verwacht

In Brussel is de eurotop over de schuldencrisis sinds vanochtend in volle gang. Diplomaten zeiden vanmiddag later vandaag een persconferentie van Merkel en Sarkozy te verwachten. Een echte doorbraak lijkt echter nog niet dichtbij.

De verwachtingen voor de eurotop van vandaag waren allesbehalve hooggespannen omdat Duitsland en Frankrijk nog altijd van mening verschillen over de verhoging en het nieuwe karakter van het Europese noodfonds. Merkel zei vanochtend dat er “vandaag niet op beslissingen moet worden gerekend”. Sarkozy riep wel op tot besluitvaardigheid: “We moeten tot een structurele, ambitieuze en definitieve oplossing komen. Er is geen andere keus”, aldus de Franse president.

Naar verwachting presenteren de Europese regeringsleiders pas aanstaande woensdag een definitief plan voor het oplossen van de eurocrisis. De Griekse premier George Papandreou riep de verzamelde Europese regeringsleiders desondanks op beslissend op te treden. Papandreou benadrukte dat de crisis niet alleen betrekking heeft op Griekenland. “Deze crisis is een Europese crisis”, zei hij. “Het is nu tijd om als Europeanen efficiënt en beslissend op te treden.”

De Europese regeringsleiders zullen vandaag naar verwachting banken vragen zware verliezen te incasseren op hun Griekse staatsobligaties en om miljarden extra aan kapitaalbuffers op te bouwen. Dit is nodig omdat een afwaardering van Griekse schulden mogelijk een paniekreactie teweegbrengt op de financiële markten. Volgens een bron bij de besprekingen zullen zondag nieuwe regels bekend worden gemaakt die banken verplichten ruim honderd miljard euro aan extra kapitaalbuffers op te bouwen.