Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

‘Europese banken moeten 108 miljard aan nieuw kapitaal vinden’

Europa’s grootste banken zullen de komende zes tot negen maanden zelfstandig 108 miljard euro aan nieuw kapitaal moeten vinden om het Europese bankensysteem te versterken. Dat is volgens The Financial Times besloten op de EU-top in Brussel.

Na tien uur onderhandelen hebben de ministers van Financiën alle 27 EU-landen volgens de Britse krant hun steun gegeven aan het bedrag van 108 miljard. Dat bedrag ligt hoger dan de 80 miljard euro die eerder nodig werd geacht. De ministers zijn het er ook over eens dat de nationale overheden de banken moeten helpen aan dat bedrag te komen.

Gisteravond kwamen de Europese ministers van Financiën al op hoofdlijnen overeen dat de grootste Europese banken met een bedrag van ongeveer 100 miljard geherkapitaliseerd moeten worden. Het nieuwe kapitaal moet het het zogenaamde ‘kapitaalratio’ van de banken weer op 9 procent brengen.

Onze Brussel-correspondent Caroline de Gruyter zei gisteravond dat de herkapitalisatie van de banken een “waanzinnige dure operatie” is:

“Het kost overheden paradoxaal genoeg veel meer geld om banken mee te laten betalen dan als ze dat niet zouden doen. Dat heeft te maken met de overheidsgaranties die moeten worden afgegeven aan de ECB, de banken en het uitlenen van nog meer geld aan Griekenland. Dit kost de belastingbetaler dus uiteindelijk veel meer geld.”