Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU roept Italië op schuld terug te dringen - ‘overeenstemming over verruiming Europees noodfonds’

Merkel en Sarkozy op hun gezamenlijke persconferentie van vanmiddag in Brussel. Foto AP / Michel Euler

Italië moet op een geloofwaardige manier zijn hoge staatsschuld terugdringen. Dat zei de Duitse bondskanselier Merkel vanmiddag op de EU-top in Brussel. De Franse president Sarkozy zei dat er “brede overeenstemming” bij de Europese regeringsleiders is over het versterken van het Europese noodfonds EFSF.

Merkel en Sarkozy gaven aan het einde van de middag een gezamenlijke persconferentie in Brussel over de vorderingen op de EU-top. Merkel riep haar Italiaanse collega Berlusconi op om de komende jaren serieus werk te maken van het terugdringen van de hoge Italiaanse staatsschuld. EU-president Van Rompuy deed hetzelfde en zei er vertrouwen in te hebben dat de Italiaanse regering, die al maanden onder druk staat van de oppositie in eigen land en de onrust op de financiële markten, deze “grote inspanning” tot een goed einde kan brengen.

De Europese regeringsleiders vergaderen vandaag op de belangrijke EU-top in Brussel ook over verruiming van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden. De Franse president Sarkozy zei vanmiddag op zijn persconferentie met Merkel dat er bij de regeringsleiders “brede overeenstemming” is over het versterken van het noodfonds EFSF. Hij benadrukte dat het erg belangrijk is om komende woensdag, op een tweede EU-top over de eurocrisis, een definitief plan voor het redden van de euro te presenteren dat “de crisis kalmeert”.

De eurotop in Brussel is al de hele dag in volle gang. De Griekse premier George Papandreou riep de verzamelde Europese regeringsleiders voorafgaand aan de top op om beslissend op te treden. Papandreou benadrukte dat de crisis niet alleen betrekking heeft op Griekenland. “Deze crisis is een Europese crisis”, zei hij.