Zwaargewonden door explosief aan flitspaal

De politie in Voorschoten is bezig met het onderzoek. Rechts op de foto een robot van de Explosieven Opruimingsdienst. Foto nrc.nl / Bart Funnekotter

Bij het onschadelijk maken van een bom die aan een flitspaal was gemonteerd in Voorschoten zijn twee medewerkers van de explosieven opruimingsdienst vanochtend zwaargewond geraakt. Naast hen raakte een technisch rechercheur lichtgewond.

De politie kreeg zaterdagnacht rond 03.30 uur een melding binnen van een voorbijganger dat er iets verdachts gebeurde bij de flitspaal. De politie vertrouwde de zaak niet en schakelde de explosieven opruimingsdienst in. Toen de bomruimer het explosief op de flitskast zondagochtend even na 07.15 uur aan het demonteren was, ontplofte deze.

Een politiewoordvoerder kon geruchten dat de zwaargewonde medewerker zijn beschermende pak al had uitgetrokken niet bevestigen, aldus persbureau Novum.

Het is voor de woordvoerder de eerste keer dat ze hoort van een bom op een flitskast. “Ik weet niet of het in andere delen van Nederland al eens is voorgekomen, maar hier voor zover ik weet nog niet.”

De kruising blijft voorlopig afgesloten. “En we zijn hard op zoek naar degene die dit op zijn geweten heeft.”

    • Lex Boon