Afgedankte satelliet stort vandaag neer

Een tekening van ROSAT, de satelliet die vandaag neerstort. Beeld: AP / EADS Astrium

Een afgedankte satelliet stort vandaag neer op aarde, nadat de satelliet vannacht is teruggekeerd in de atmosfeer. De kans dat iemand door een vallend brokstuk wordt geraakt is een op tweeduizend, meldt het Duitse centrum voor ruimtevaart. Per individu is de kans door een brokstuk te worden geraakt dus een op veertien biljoen.

Het was niet meteen duidelijk boven welk continent de ROSAT onderzoekssatelliet binnen is gekomen, zei een woordvoerder van het centrum aan persbureau AP. Volgens wetenschappers is het wel duidelijk dat Europa, Afrika en Australië niets te vrezen hebben. Daar zal de satelliet in ieder geval niet neerkomen.

Het grootste deel van de satelliet ter grootte van een minibus zal in de atmosfeer verbranden. Maar dertig onderdelen met een totaalgewicht van 1,7 ton boren zich naar verwachting met snelheden tot 450 kilometer per uur in de aarde. Het grootste onderdeel is een hittewerende spiegel.

Met hoge snelheid rond de aarde

De satelliet is in 1990 gelanceerd en is tot 1999 gebruikt voor onderzoek naar zwarte gaten en neutronensterren. Het gevaarte van 2,4 ton cirkelde aanvankelijk op zeshonderd kilometer hoogte om de aarde, maar had al flink wat hoogte verloren en zat in juni op nog maar 330 kilometer hoogte.

Iedere negentig minuten maakte de satelliet een rondgang om de aarde. Door die snelheid was het moeilijk te voorspellen waar hij neer zou storten.

Vorige maand stortte nog een satelliet van de NASA neer in de Stille Oceaan. Gevreesd werd dat de satelliet een bevolkt gebied zou treffen, maar er was geen schade en er vielen geen doden of gewonden.