‘Aardbeving oosten Turkije eist 500 tot 1000 levens’

Inwoners van het dorpje Tabanli, vlakbij de getroffen stad Van, proberen mensen onder het puin vandaan te halen. Foto AP / Abdurrahman Antakyali

Bij de hevige aardbeving die het oosten van Turkije eerder vandaag trof zijn mogelijk tussen de vijfhonderd en duizend doden gevallen. Dat is de schatting van het Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute (KOERI) in Istanbul.

De beving, die aan het begin van de middag plaatsvond, had naar schatting een kracht van 7,3 op de Schaal van Richter. Volgens persbureau Reuters vond de aarbeving op zo’n 35 kilometer van de stad Van plaats.

De burgemeester van de stad Ercis, dat boven Van ligt, zei eerder vanmiddag al dat hij dacht dat er ‘vele doden’ gevallen waren bij de aardbeving. De Turkse vicepremier deelde vanmiddag mee dat er zo’n 45 gebouwen zijn ingestort in Van en Ercis tezamen. Ten minste vijftig gewonden zijn al bevestigd.

Ook uit het district Celebibag in de buurt van Ercis komen berichten over ernstige schade en slachtoffers. “Er liggen veel mensen onder het puin”, zei Veysel Keser, de burgemeester van Celebibag:

“Mensen zitten in doodsangst, we horen ze gillen en om hulp schreeuwen. We hebben dringend hulp nodig. Veel gebouwen zijn ingestort. Studentenflats, hotels en benzinestations zijn ingestort.”


Grotere kaart weergeven

Deze video toont de chaos is straten van Van na de aardbeving. CNN Türk heeft beelden van het moment van de aardbeving.
http://www.youtube.com/watch?v=Ua79iqj42A8

Turkijke wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, veroorzaakt door breuklijnen. In 1999 kwamen 18.000 mensen om het leven bij twee sterke aardbevingen in het het noordwesten van het land.