Zonovergoten

We beleven het zoveelste zonovergoten herfstweekend van dit jaar. Het mooie weer hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Oost Europa.

Met een zuid- tot zuidoostelijke stroming wordt droge lucht aangevoerd waarin de zon vrij spel heeft. Na een vrij koude nacht stijgt de temperatuur vanmiddag tot 11 a 12 graden. Dat zijn vrij lage temperaturen voor de tijd van het jaar. De wind is matig en waait uit richtingen tussen zuid en zuidoost. Als de lucht niet helemaal strak blauw oogt, heeft dat te maken met vocht op grote hoogte in de atmosfeer. Dit resulteert in wat sluierbewolking.

Bovendien zullen vliegtuigsporen mogelijk lang blijven hangen en uitwaaieren. Dat kan een extra bijdrage leveren aan de sluierbewolking. Zondag verandert er weinig. Wellicht is de lucht net wat blauwer omdat de vochtigheid op grote hoogte iets afneemt. Voor de rest dus niks dan zonneschijn. Bovendien komt de temperatuur een stukje hoger. Op veel plaatsen wordt het tenminste 14 graden, in het zuiden is 16 graden lokaal haalbaar. De wind is opnieuw matig uit zuid- tot zuidoostelijke richting.

Maandag verandert er weinig, met veel zon. Wel waait het harder. Dinsdag neemt de bewolking toe en later gaat het vanuit het zuiden af en toe regenen. Daarna is het wederom droog met zonneschijn.