Zij : 'Er is geen geld voor koek en snoep'

Anouk Steenaart (19), student journalistiek:

„Financieel redde ik het op de havo niet om op mezelf te gaan wonen. Maar ik wilde het graag en samen met Binnert zou het wel lukken. Natuurlijk hebben we erover nagedacht of we niet te jong waren, maar het gaat goed. Ik weet niet beter dan dat Binnert een kind heeft; toen wij elkaar leerden kennen, was zijn ex hoogzwanger. We dragen alle kosten samen, dus ook die van Liam. Binnert stort zijn volledige salaris op onze gezamenlijke rekening, nadat zijn eigen vaste lasten betaald zijn. Hetzelfde doe ik met mijn studiefinanciering. Van wat overblijft, betalen we huur, krant en internet. Het salaris van mijn bijbaan bij een biologische winkel haal ik contant van mijn rekening; daarvan betaal ik onze boodschappen en kleren. Door het hele bedrag te pinnen, houd ik het overzicht. Ik heb zelden een pasje bij me, want onze rekeningen zijn altijd leeg.

„We eten zoveel mogelijk biologische producten. We vinden het namelijk allebei belangrijk om te weten wat we eten. Omdat biologisch eten duur is, kunnen we ons weinig koekjes en snoep veroorloven. Alcohol drink ik niet. Binnert wel, maar hij drinkt het goedkoopste bier en weet precies welke wijn onder de 2,50 euro het lekkerst is.

„Zowel mijn opa als die van Binnert hebben vroeger voor ons gespaard. Zijn opa meer dan die van mij, maar ik heb mijn spaargeld zelf aangevuld toen ik nog thuis woonde. Ons spaargeld gebruiken we alleen voor investeringen als een koelkast, of voor als Binnert straks weer wil gaan studeren. Mijn ouders betalen mijn studie, maar die van hem kunnen dat niet betalen. Ze kunnen ook niet voor Liam sparen, dus daarom doen wij dat: 10 euro per maand. Onze opa’s hebben dat tenslotte ook voor ons gedaan.”

Anne Dohmen