Waargebeurde ellende in overtuigend drama

Van God los9 afleveringen van circa 50 minuten€19,99

Het is niet vaak dat je naar een dramaserie kijkt en halverwege de dvd wilt stopzetten. Bij Van God los, geïnspireerd door waargebeurde verhalen over misdrijven, is het iedere aflevering raak. Niet omdat het zo slecht is, maar juist zo goed.

In 2003 werd de speelfilm Van God los, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Bende van Venlo, in de bioscopen getoond. In navolging van deze film, die met drie Gouden Kalveren werd bekroond, produceerde Pupkin Film met BNN een televisieserie met dezelfde titel. De negen afleveringen die nu op dvd zijn uitgekomen, werden eerder dit jaar op televisie uitgezonden. Iedere aflevering heeft zijn eigen cast, scenarioschrijver en regisseur. Vooral dat laatste is opvallend, want onderscheid in de kwaliteit van de afleveringen is er nauwelijks: alle episodes zijn bijzonder sterk.

De negen verhalen, waarin het leven van zowel daders als slachtoffers wordt gevolgd, zijn indringend en gruwelijk maar, vooral ook, menselijk en waarheidsgetrouw. De kracht van de episodes, waarin het telkens draait om een confrontatie tussen de verschillende personages met een fatale afloop, ligt in de nauwkeurige manier waarop de verschillende milieus worden weergegeven.

Zo is het tenenkrommend om te zien hoe, in de aflevering Kortsluiting (regie Rita Horst) drie familieleden uit een asociaal gezin gebukt gaan onder de terreur van de agressieve vader Gerrie (Tygo Gernandt). Alles aan deze aflevering klopt: het kale, zielloze huis waar alleen bierblikjes rondslingeren, het acteren van de peukenrokende moeder Nadia (Halina Reijn) en de harde buitenwereld waar zoon Rodie (Bas van Prooijen) en dochter Danielle (Isis Cabolet) hun draai niet kunnen vinden.

Ook de troosteloze omgeving van Spookbeeld (regie David Lammers) waarin Tilly (een prachtrol van Georgina Verbaan) met ingehouden woede haar rivale Kim, die een affaire heeft met haar vriend, om zeep helpt is bijzonder overtuigend. Hetzelfde geldt voor het keurige yuppieleven van Matthijs (Marcel Hensema) in Kaartenhuis of de verstikkende sfeer binnen het Turkse gezin waar het meisje Meriban (Gamze Tazim) opgroeit. Of het nu gaat om eerwraak, blinde haat of faalangst, iedere aflevering overtuigt. Er valt slechts één kanttekening te maken bij deze dramaserie: kijk niet teveel afleveringen achter elkaar en doe het vooral niet voor het slapen gaan.

Rosan Hollak