Winst voor ADO, Heerenveen, Heracles en VVV-Venlo

ADO Den Haag heeft vandaag met 1-0 van NEC gewonnen in de Eredivisie. VVV-Venlo versloeg RKC Waalwijk met 4-1. Heracles won ondertussen bij Excelsior met 2-0 en Heerenveen won met 4-1 bij Utrecht.

Heerenveen wint simpel bij Utrecht

Sc Heerenveen heeft een ruime 4-1 zege geboekt bij FC Utrecht. In een aantrekkelijk duel opende Sven Kums met het nodige geluk score. Bas Dost en Filip Djuricic voerden de score verder op voordat Rodney Sneijder de 3-1 maakte. Oussama Assaidi bepaalde de eindstand echter op 4-1.

De eerste wedstrijd van Utrecht na het plotselinge vertrek van trainer Erwin Koeman begon al met een tegenvaller, schrijft persbureau Novum. Frank Demouge moest al na acht minuten geblesseerd van het veld. Even daarvoor had Utrecht de grootste kans van de nog prille wedstrijd gehad toen Nana Asare op de paal schoot.

Uiteindelijk bleek het de Utrechtse doelman Junior Fernandez, die van Wouters de voorkeur kreeg boven Rob van Dijk, die als eerste moest vissen. De Paraguayaan was kansloos toen Michael Zullo de bal wegroeide maar daarbij Kums van Heerenveen raakte. Via die kaats ging de bal na achttien minuten de goal in.

In het vervolg bleven beide ploegen aanvallen. Pas na een uur werd er opnieuw gescoord ondanks een flink aantal kansen. Weer was het Heerenveen dat nu via Dost scoorde. Djuricic maakte er zelfs 3-0 van en profiteerde optimaal van de ruimte die het aanvallende Utrecht liet liggen.

Tien minuten voor tijd bracht Sneijder met een fraai afstandsschot weer enige spanning terug in de wedstrijd. De Ajax-huurling zweepte het publiek en zijn ploeg op en Utrecht stortte zich opnieuw op de aanval. Dat kwam ze echter duur te staan, want Assaidi maakte er vrijwel direct 4-1 van.

ADO wint van NEC

NEC was in Den Haag lang de betere ploeg, maar halverwege de eerste helft scoorde John Verhoek voor de thuisploeg. In de tweede helft was de wedstrijd meer in evenwicht en waren er kansen over en weer.

De beste kans bij NEC was voor Melvin Platje, maar hij schoot van dichtbij in het zijnet, schrijft Novum. Ook Stef Nijland kreeg een kans, maar hij schoot naast. Aan de andere kant schoot Tjaronn Chery voorlangs en miste John Verhoek een goede kopkans. Bij ADO viel Ramon Leeuwin geblesseerd uit. In de blessuretijd werd een vrije trap van NEC nog op de doellijn gestopt.

ADO stijgt door de zege van de dertiende naar de negende plaats. NEC blijft zestiende. De ploeg uit Nijmegen verloor voor de zesde keer op rij.

Heracles verslaat Excelsior

Heracles Almelo won ondertussen bij Excelsior met 2-0. Vijf minuten voor rust namen de Heraclieden de voorsprong in de wedstrijd tussen de enige twee ploegen in de Eredivisieclubs die op kunstgras spelen. Excelsior-verdediger Samuel Scheimann scoorde toen een eigen doelpunt. Willie Overtoom maakte er een kwartier voor tijd 2-0 van.

Door de zege stijgt Heracles naar de zevende plaats met zestien punten uit tien duels. Excelsior is, na de zege van VVV-Venlo eerder op de dag, de enige Eredivisieploeg die nog zonder zege is. De Kralingers hebben twee punten en staan daarmee laatste.

VVV-Venlo boekt eerste zege van het seizoen

VVV-Venlo heeft vandaag gewonnen van RKC Waalwijk. Voor de Venlonaren betekende dat de eerste zege van het seizoen. Maya Yoshida en Yanic Wildschut zetten VVV voor rust op voorsprong. In de tweede helft deed Robert Braber wat terug namens RKC, maar brachten Uche Nwofor en Bryan Linssen de zege in veiligheid. Braber miste in de slotfase een strafschop.

In Venlo werd RKC door de thuisploeg direct in de verdediging gedrukt, schrijft Novum. Al na iets meer dan een kwartier zetten de Venlonaren het balbezit ook om in een voorsprong toen Yoshida een corner binnenkopte. Vervolgens kwam RKC beter in de wedstrijd, maar de Waalwijkers werden nooit echt gevaarlijk. Voor rust counterde VVV nog naar de 2-0 die door Wildschut fraai met de wreef langs RKC-goalie Jeroen Zoet werd gekruld.

In de tweede helft zette VVV de dominantie voort, maar tot tweemaal toe liepen kansrijke aanvallen op niets uit omdat Michael Uchebo geen oog had voor zijn medespelers. Halverwege het tweede bedrijf kwam RKC uit het niets terug. Ard van Peppen verzond een lange pass naar Braber die de bal in een keer over de uitkomende Wilko de Vogt heenvolleerde.

Lang duurde de hoop van RKC om toch nog een goed resultaat neer te zetten echter niet. In de 73e minuut rondde Uche Nwofor een VVV-aanval met een geplaatst schot af en vijf minuten later was Wildschut bij een counter niet egoïstisch. De maker van de 2-0 vond Linssen die Zoet voor de vierde keer liet vissen.

In de slotfase kreeg RKC nog een uitgelezen kans om de score een iets draaglijker aanzien te geven. Braber kreeg in het strafschopgebied een duwtje en mocht zelf vanaf elf meter aanleggen. Zijn zwakke inzet werd door De Vogt echter uit de hoek getikt.

Door de overwinning verdubbelt VVV zijn puntenaantal van drie naar zes. Dat is niet genoeg om van de zeventiende plaats af te komen. RKC, nu nog negende, dreigt uit het linkerrijtje weg te zakken.

    • Marije Willems