VVD wil 'Occupy' weg van Beursplein

De VVD in Amsterdam wil een einde maken aan het tentenkamp van de Occupybeweging op het Amsterdamse Beursplein. Fractievoorzitter Robert Flos vindt dat het plein weer voor andere doelen beschikbaar moet komen. Als de tenten er volgende week nog staan, spreekt Flos de burgemeester er donderdag in de gemeenteraad op aan.

„Iedereen heeft het recht te demonstreren. Maar een week lang zonder vergunning een centraal plein in de stad bezet houden met een antiglobalistische minicamping, dat is een ander verhaal”, zegt Flos. Hij wil geen ontruiming door de politie. „Wellicht kan een alternatieve locatie in de stad gevonden worden.”

De betogers zoeken juist meer ruimte voor het tentenkamp, liefst op de nabijgelegen Dam. Het aantal tenten op het Beursplein steeg in een week van zestig naar ruim honderd. Sommige betogers hebben laten weten er de hele winter te willen blijven.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat er elke dag contact is met de betogers op het plein. Er is geen einddatum vastgesteld voor het protest. Toestemming om uit te breiden naar de Dam is niet verleend.

Betogingen van de Occupy-beweging brachten vorig weekeinde wereldwijd honderdduizenden mensen op de been. De protestbijeenkomsten zijn geïnspireerd op Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september bij het beursdistrict in New York. In Nederland werd onder andere in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam geprotesteerd. Op het Malieveld in Den Haag stonden gisteren nog vijftien tenten, in Utrecht zes. Het Rotterdamse tentenkamp werd al op zondag opgebroken.