Voor het eerst sinds WOI debatteert de Kamer op zaterdag

Vandaag vergadert de Tweede Kamer: een unicum. Foto NRC / Roel Rozenburg
Vandaag vergadert de Tweede Kamer: een unicum. Foto NRC / Roel Rozenburg Vandaag vergadert de Tweede Kamer: een unicum. Foto NRC / Roel Rozenburg

Weekend of niet, vandaag debatteert de Tweede Kamer over de boodschap die Rutte namens Nederland moet overbrengen op de EU-top morgen. En dat is een unicum, want debatteren op zaterdag is sinds de Eerste Wereldoorlog niet meer voorgekomen.

De fractievoorzitters zijn vervroegd teruggekomen van de Antillen en de Kamerleden keren terug van het herfstreces. En dat terwijl de verwachtingen voor de EU-top van morgen al diplomatiek zijn getemperd door Merkel en op de extra top op woensdag pas concrete resultaten worden verwacht. Ook De Jager bevestigde dat er morgen geen besluiten worden genomen.

Een Kamermeerderheid zag het daarom eigenlijk niet zitten om vandaag met Rutte en De Jager te praten over een top die alleen maar in urgentie afneemt. Maar in ieder geval de SP, D66 en ChristenUnie vinden dat er al genoeg inhoudelijk valt te bespreken. Zij willen dat de onderhandelingsruimte voor Rutte en De Jager helder is. Bovendien kan pas bij aanvang van het debat tot uitstel worden besloten, zo schrijft het reglement van de Tweede Kamer voor.

Omdat de kans op moties groot is, moeten alle Kamerleden aanwezig zijn om eventueel te stemmen. Toch klinkt er weinig gemor. Wel had CDA’er Henk Jan Ormel één eis: het moet wel uiterlijk voor middernacht zijn afgelopen.

Het debat is hier vanaf 13.00 uur live te volgen.