Video: dictator Ben Ali was even terug in Tunesië

Plots hing er weer een poster van de gevluchte Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali in het straatbeeld. Foto YouTube

De in januari gevluchte president Zine El Abidine Ben Ali was deze maand even terug in Tunesië. Op een metershoge poster. De aanblik van de dictator alleen al zorgde voor veel ongeloof, onrust en boosheid bij de passerende Tunesiërs. Waarom hing er ineens weer een banner? Die waren na de val van Ben Ali toch allemaal verwijderd?

De gigantische poster was een ludieke actie van Engagement Citoyen, een onafhankelijke Frans-Tunesische NGO. Hiermee wil de organisatie het Tunesische volk aanzetten om morgen te stemmen tijdens de eerste verkiezingen sinds de val van Ben Ali. De vertaling van de tekst achter de banner:

“Pas op, de dictatuur kan nog altijd terugkomen. Ga vooral stemmen op 23 oktober.”

De verkiezingen bepalen welke politieke partijen de grondwet van Tunesië gaan herschrijven. Het zijn dus geen presidents- of parlementsverkiezingen, maar zijn wel erg belangrijk voor de toekomst van het land. Op woensdag zou net iets meer dan helft van de kiesgerechtigde Tunesiërs zich hebben ingeschreven als kiezer. Er was dus nog genoeg werk aan de winkel voor Engagement Citoyen.

Dit filmpje was een tip van NRC Handelsblad-correspondent Gert van Langendonck. Hij verslaat de komende dagen de Tunesische verkiezingen. Volg hem op Twitter.