Verrukkingen uit Zeeuws water 8-

De Oosterscheldekreeft wordt tot juli gevangen, maar Ronald Hoeben vindt ’m toch: op Tholen.

Met de Zeeuwse platte oester gaat het niet goed. De grootste maten (van vijf en zes nullen) zijn niet leverbaar omdat een bacterie met de toneelnaam bonamia ostrea de adolescente oesters besmet. Vooral naar voor de exporteurs, want meer dan de helft van de platte oesters heeft een toekomst in het buitenland, zij het geen zonnige.

Veel beter gaat het met de Oosterscheldekreeft, die na de dodelijke winter van 1963 door slim beheer weer kon aanwassen tot een bijna-plaag. Vooral in het Grevelingenmeer schijnt het ervan te krioelen. De Ooster-scheldekreeft mag van 1 april tot 15 juli gevangen worden, maar ook buiten die tijd is het in bezit hebben van in die periode ‘gelande’ kreeften toegestaan. Wie de beestjes een verduisterd onderkomen biedt en de thermostaat beneden de zes graden zet, stopt daarmee het stofwisselingssysteem en heeft nog lang na 15 juli verse Oosterscheldekreeft.

Dat is de lokroep van restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse op het eiland Tholen. Een fris ingericht restaurant met een Bib Gourmand (Michelin-onderscheiding voor een verzorgde maaltijd voor een schappelijke prijs) dat half oktober dus nog Oosterscheldekreeft serveert.

Een statig pand, midden in het dorp met een brasseriedeel naast de bar en een aanpalend, iets formeler ogend eetzaaltje dat gedomineerd wordt door een wand met – overwegend Duitse – wijnen die de waard zelf importeert.

Naast een kreeftmenu, bestaande uit kreeftensoep, kreeftensalade en zes ons gegrilde kreeft (59,50 euro) zijn er nog meer verrukkingen uit de Zeeuwse wateren. We starten (gevieren) met gerookte makreel (12,95 euro), spectaculair gepresenteerd met een rechtopstaand staartstuk naast vissoep met citroengras, prima, royaal gevulde vissoep (11,95 euro), twee forse garnaalkroketten (11,95 euro) op een stevig ledikant van garnalen en met oude kaas gegratineerde mosselen (10,95 euro). De kok is dan al geweest om ons een keus te laten maken uit een drietal levende kreeften, waaruit we een tweepersoonsexemplaar van bijna anderhalve kilo kiezen om te laten halveren en grillen.

Er is een enorme wijnkaart met veel betaalbaar Duits, waaronder een ‘kreeftenwijn’ in een lollige plastic koeltas. Het is krachtige, maar geen zware Duitse chardonnay uit de Pfalz (29,95 euro).

We slaan het aanbod van een slab af en starten de sloopwerken van de staarthelften en de enorme scharen, die op in linten gesneden snijbonen en gegrilde paprika liggen. Ook op tafel: een XXL-schaal fruits de mer (32,95 euro) en wilde zeebaars (21,95 euro) met ravioli met spinazie en ricotta. Voor een dessert ontbreekt ons het laadvermogen.

Het is allemaal royaal en zeer betaalbaar en aanbevolen ondanks fabriekscroutons op de sla, ondermaatse frietjes en onontkoombare handel in flessen water.

Vis aan de MarktHoge Markt 8-10Scherpenisse0166 663901

    • Ronald Hoeben