Veiligheidsraad eist aftreden van president Jemen

In zijn eerste resolutie over de onlusten in Jemen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren unaniem president Ali Abdallah Saleh opgeroepen om af te treden.

De vijftien leden van de raad „veroordelen ten strengste de voortdurende schendingen van de mensenrechten door de Jemenitische autoriteiten en het excessieve gebruik van geweld tegen vreedzame demonstraten”, aldus de resolutie.

De raad vraagt Saleh een voorstel voor een vreedzame machtsoverdracht te ondertekenen dat is opgesteld door de Samenwerkingsraad voor de Golf (GCC), waarin de Arabische Golfstaten samenwerken.

Hoewel een aantal medestanders is overgelopen naar de oppositie en de druk op hem groeit, heeft Saleh, die al 33 jaar aan de macht is in Jemen en wordt beschuldigd van corruptie en nepotisme, dit voorstel tot nu toe van de hand gewezen.

Anders dan in de resolutie over Syrië, waarover Rusland en China begin deze maand een veto uitspraken, maakt deze resolutie geen melding van sancties of andere maatregelen.

Tijdens de stemming bevond Tawakul Karman, de Jemenitische winnaar van de Nobelprijs voor de vrede dit jaar en als activist voor de mensenrechten een sleutelfiguur in het verzet tegen Saleh, zich bij het gebouw van de Veiligheidsraad. Zij zei tegen verslaggevers de resolutie te beschouwen als een belangrijke eerste stap om de internationale pressie op Saleh te verhogen. „Maar het is niet genoeg” zei Karman. „Ze moeten erover praten hoe Saleh kan worden afgezet en hoe hij kan worden overgedragen aan het Internationaal Strafhof.” Zij vindt ook dat er geen amnestie kan zijn voor „de moordpartijen” waarvoor „Saleh en zijn kinderen” verantwoordelijk zijn. In het voorstel van Saoedi-Arabië en andere Golfstaten krijgt Saleh immuniteit aangeboden.

De protesten tegen Saleh begonnen in januari, vrij snel na de betogingen in Tunesië. Op een aantal momenten zijn politie en leger keihard opgetreden tegen de betogers. Daarbij zijn zeker 860 doden gevallen.

Toen Saleh in juni naar Saoedi-Arabië vertrok voor medische behandeling, nadat hij gewond was geraakt bij een aanval op zijn paleis, hoopten tegenstanders dat hij hiermee feitelijk aftrad. Saleh keerde eind september echter terug. (AFP, AP)