Turkije: 49 Koerdische rebellen gedood bij gevechten

A Turkish military Cobra helicopter release flares over a mountain in Cukurca, near the Iraqi border in southeastern Turkey October 22, 2011. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS MILITARY)
A Turkish military Cobra helicopter release flares over a mountain in Cukurca, near the Iraqi border in southeastern Turkey October 22, 2011. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY - Tags: POLITICS MILITARY) Een Cobra-helikopter van het Turke leger nabij de Iraakse grens schiet zogeheten 'flares' uit, een soort van fakkels die een enorme hitte uitstralen en rakketten kunnen misleiden. Foto Reuters / Osman Orsal

Volgens het Turkse leger zijn er 49 Koerdische rebellen gedood bij offensieven in het zuidoosten van Turkije.

De rebellen zijn de afgelopen twee dagen gedood bij gevechten in de provincie Hakkari, meldt het leger op zijn website.

Het Turkse leger is woensdag een groot offensief begonnen tegen Koerdische rebellen, zowel in het zuidoosten van Turkije en over de grens in Irak. Het leger heeft ongeveer tienduizend militairen ingezet voor de operatie, onder wie paramilitairen en commandotroepen. Ze worden ondersteund door gevechtsvliegtuigen en -helikopters. Daarmee is het de grootste Turkse aanval tegen Koerdische rebellen in drie jaar tijd.

Aanleiding voor het offensief vormt de aanval van de militante Koerdische beweging PKK van woensdagnacht waarbij 26 militairen werden gedood. Sinds de jaren negentig waren er niet meer zoveel Turkse militairen omgekomen op één dag.

Eerder meldde het door de staat gerunde televisiestation TRT al dat er 32 rebellen waren gedood bij gevechten in een vallei in de provincie Hakkari.

Democratische hervormingen voor Koerden op de achtergrond geraakt

Over democratische hervormingen voor de Koerden praat inmiddels niemand meer, aldus onze correspondent Bram Vermeulen:

“De regering van premier Erdogan beloofde meer rechten voor de Koerden, erkende hun bestaan, hun taal. Maar nu Turkije al maandenlang de doden van Koerdische aanslagen begraaft, heeft die dialoog plaats gemaakt voor harde oorlogstaal.”