Troepen VS nog dit jaar weg uit Irak

President Obama heeft gisteravond gezegd dat alle Amerikaanse soldaten aan het eind van het jaar weg moeten zijn uit Irak. „Na bijna negen jaar zal Amerika’s oorlog in Irak voorbij zijn.”

In 2008 had toenmalige president Bush al afgesproken dat alle Amerikanen in 2012 zouden zijn vertrokken. Obama, een tegenstander van de interventie in Irak, had in augustus vorig jaar een einde aan de vijandelijkheden afgekondigd. De Amerikanen zouden voortaan voornamelijk optreden als trainers en begeleiders.

Maar een volledig vertrek eind dit jaar leek ook Obama niet realistisch. Daarom hadden de VS de afgelopen maanden aangeboden enkele duizenden soldaten langer te laten blijven, om de Iraakse veiligheidstroepen bij te staan en te trainen. Die zijn volgens veel waarnemers nog niet in staat even efficiënt op te treden als Amerikaanse soldaten.

Met de Iraakse regering kon echter geen overeenstemming worden bereikt over een belangrijke voorwaarde daarbij: dat Amerikaanse soldaten niet het risico zouden lopen in Irak voor de rechter te komen. Die garantie wilden de regering in Bagdad, die verdeeld was over de vraag of en hoeveel Amerikanen langer moesten blijven, niet geven.

Obama verwees in zijn korte aankondiging gisteren niet naar deze discussie. Hij zei dat hij zijn belofte inloste dat alle Amerikaanse soldaten aan het einde van het jaar weg zouden zijn uit Irak. Er blijven wel vierduizend tot vijfduizend particuliere beveiligers, die de veiligheid van Amerikaanse diplomaten in Irak moeten garanderen.

„De komende twee maanden zullen onze soldaten in Irak, tienduizenden, hun uitrusting pakken en in de konvooien voor de reis naar huis stappen”, zei Obama. Er zijn nu nog bijna veertigduizend Amerikaanse soldaten in Irak.

Verschillende Republikeinen hebben het besluit direct fel aangevallen. John McCain, tegenstander van Obama in de verkiezingen van 2008, zei dat het vertrek van de soldaten „een strategische overwinning” betekent voor de Amerikaanse tegenstanders in het Midden-Oosten, „in het bijzonder het regime in Iran”. (AP, AFP)